Komjáthi Imre: átmegy az emberek felé, hogy változás van az MSZP-ben

2023. július 30. 11:36 2023. júl. 30. 11:36

Fontos bizonyos helyeken megjelenni és elmondani, hogy egyes témákban nekünk mi az álláspontunk, fontos, hogy a határon túl is ott legyünk, mert mi egy úgynevezett partióta szociáldemokrata pártnak tartjuk magunkat, nemzetben gondolkodunk és fontos az, hogy eljuttassuk oda is az üzeneteinket – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Komjáthi Imre. A Magyar Szocialista Párt társelnöke arról beszélt, hogy hiába sajátította ki Tusványost is a Fidesz – mint sok más jelképet, köztük a kokárdát is – ott voltak az eseményen, mert ahogy Magyarországon, úgy a határon túl is sokan vannak, akik nem mindenben értenek egyet Orbán Viktorral.

Ahányszor kint vagyunk, mint március 15-én, amikor kopjafát emeltünk, és találkozunk ott élő magyar honfitársainkkal, akkor jóízű vita zajlik, nem azt tapasztaljuk, hogy keresztre akarnak minket feszíteni, vagy meg akarnak kövezni – mondta Komjáthi Imre. „Felemlegetik azt a népszavazást, de az, hogy azóta milyen álláspontot képviselünk a határon túli magyarokkal kapcsolatban, nemzetkérdésekben, az érdekes módon különböző csatornákon eljut hozzájuk, ezért is leszünk ott, ahány helyen csak lehet.” Egy politikusnak semmit nem szabad kihagyni, ahol vitára van lehetősége, a közmédiába is elmennék, de csak élő műsorba vitatkozni – tette hozzá a párt társelnöke.

„Nem vagyok megközelíthetetlen.”


 

Sokan jönnek oda hozzám, még a balatoni nyaraláson is jöttek, jobboldali konzervatív ember is, aki elmondta, sokáig hitt a Fidesznek, de amit most csinálnak, az nem az, amit képzel a világról – idézte a párbeszédet és hozzátette, „már a parlamentben többször is elmondtam Nacsa Lőrincnek, Rétvári Bencének, hogyha egy kicsit közelebb megyünk egymáshoz és elkezdünk normálisan beszélni, nem az előre megkapott kommunikációs stratégiájuk alapján, akkor rájöhetnének arra, hogy van olyan dolog, amiről hasonlóan gondolkodunk, és meg is lehetne valósítani.”

Komjáthi Imre beszélt arról is, hogy egyre többen megismerik, mert nem fekete autóval jár mélygarázstól mélygarázsig, hanem a Lehel piacon vásárol és a Balatonon nyaral, válaszol mindazoknak, akik e-mailben megkeresik. 

„Mi csapatban dolgozunk, úgy irányítjuk a pártot.”

Örülök neki, hogy átmegy az emberek felé, hogy változás van az MSZP-ben, sokkal határozottabban képviseljük a baloldaliságunkat, a munkavállalók érdekei melletti kiállást, tudjuk elegyíteni a szakpolitikát azzal, hogy vannak olyan üzeneteink, amelyek egyszerűen vannak megfogalmazva, de nem bután és ezek visszaigazolják, hogy jó az irány – mondta Komjáthi Imre.

A szocialista politikus szerint nem a tartalommal, nem az identitással van baj, hanem azzal, hogy ezt hogyan tudják eljuttatni az emberekhez. „Ebben is segítene, ha olyan egyezség tudna köttetni az ellenzéki pártok között, hogy összeadjuk a forrásainkat, energiáinkat. Akár a Szabad Városok Szövetsége például hálózatba kötné a helyi tévéket és azon keresztül eljuttatnánk az üzeneteket az emberekhez.”

„Számomra mást jelent az összefogás, mint amit sokan gondolnak”

Mint mondta, az MSZP kezdeményezte a rabszolgatörvény elleni tüntetések kezdetekor, amikor még Tóth Bertalan volt a pártelnök, az egy-egy elleni küzdelmet, ők voltak a motorjai az összefogásnak. Az összefogás azonban nem jelentheti azt, hogy feladjuk az identitásunkat – jelentette ki a párt társelnöke. „Az összefogást úgy kell elfogadni, hogy mi tiszteletben tartjuk a másik párt ideológiáját, vitatkozunk is vele, de amikor megegyeztünk valamiben, és felálltunk a tárgyalóasztaltól, akkor az MSZP még nem vert át senkit.”

Következetesen szoktam szolidaritást kérni az emberektől a tüntetéseken és ugyanezt kérem a pártoktól is, hogy legyenek egymással szolidárisak és ne a szavak, hanem a gyakorlat szintjén fogjanak össze, és akkor ebbe beleférne mind az árnyékkormány, mind a bozótharcos – fogalmazott a szocialista politikus. „Hozzáteszem, Hadházy Ákos munkáját tisztelem, lehetne együtt jól csinálni, az árnyékkormány minden tisztelet mellett, de nem tud minden szakpolitikában jó embert kiállítani, sajnos Kordás László halálával például nincs munkaügyi minisztere az árnyékkormánynak, éppen ezért nincs is hatékony megszólalásuk a munka világát illetően.”

„Mindent a hálózatépítésnek vetünk alá.”

A szocialista pártban vannak törekvések arra, hogy minden szakpolitikát névhez, archoz kössünk, de most az önkormányzati- és EP-választásokra fókuszálnak – mutatott rá. „Mindent ennek vetünk alá, a hálózatépítést, a politikusaink képzését, a helyi szervezetek megerősítését, aztán a következő lépcső lesz ráfordulni 2026-ra.”

A hálózati szervezetről elmondta, újra fejlődésnek indult, járják az országot, a vidéket és azt tapasztalták, hogy más pártoknak alig van helyi szervezete. „Harangozó Tamás kapta a feladatot a hálózat igazgatására, megbíztunk embereket, akik a hálózaton belül foglalkoznak a kommunikációval, oktatással, hogy a hálózatszervezőink képzést is kapjanak.” Hozzátette, nem csak néhány politikus járja az országot, hanem az elnökségen belül feloszották és vannak megyefelelősök. „A 15 elnökségi tag is rendszeresen ott van taggyűléseken, civil fórumokon és pártot építünk.”

A másik, hogy első intézkedéseink között volt, hogy a hálózatszervezők készítsenek egy civil térképet, hogy a helyben lévő civil szervezetekkel van-e kapcsolat és ha igen, milyen mélységű, mert jelentős szerepet szánunk nekik, hiszen ők ismerik a problémákat, legtöbbször a megoldást is hozzák – mondta Komjáthi Imre. 

„Karakteres párt képét kell megformálni.”

A szocialista párt társelnöke elmondta, az emberek nem mennek a politikában olyan mélységekig, hogy mit jelent szociáldemokratának lenni, keresztény konzervatívnak lenni, liberálisnak lenni. „Sokszor össze is mosódnak ezek az ideológiai határvonalak, ezért kell nekünk lefordítani magyarra és elmondani mit jelent. „Erősen hiszek a közösségben, a közösség erejében, abban, hogyha most Te vagy az erő, akkor Te nyújts kezet a másiknak, de amikor Te elgyengülsz, akkor lesz erős kéz, amely utánad nyúl és segíteni fog és erre vagyunk mi, szocialisták.”

A Klikk TV műsorát itt tekinthetik meg.