Komjáthi Imre: lehet vitatkozni a világ dolgairól, de eredményeket csak együtt fogunk elérni

2023. március 25. 15:45 2023. márc. 25. 15:45

Folyamatosan gyűjti az MSZP a szövetségeseket és azt látjuk, hogy a választás óta a civil szervezetek, szakszervezetek, nemhogy eltávolodtak tőlünk, hanem ellenkezőleg, kezdenek közeledni – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Komjáthi Imre. A szocialista párt társelnöke rámutatott, olyannyira sikerül a nyitás, hogy egy színpadra állnak az MSZP-vel. Hozzátette, azért még mindig van annyi távolságtartás bennük, ha az egyik párttal leülnek, akkor a másikkal is szeretnének, ne mondhassák, hogy kötődnek valamelyikhez. „Van áttörés, mert ha már úgyis azt mondják rájuk, hogy Soros-bérencek, akkor már üljünk le, csináljuk együtt, elfogadják a segítséget és a támogatást”. Mint mondta, össze kell fogni, szolidaritás kell és az, hogy együtt mozduljanak.

Komjáthi Imre felidézte a szocialista párt nőnapi rendezvényét, amelyen – a baloldalhoz köthető ünnepen – amelyen átadták a Szegfű-díjakat és beszéltek a női egyenjogúságról, az egyenlő munka-egyenlő bérezés kérdéséről, de a legfontosabb mondatok most nem ezek voltak. „Díjazottjaink, a Helsinki Bizottság egyik vezetője, a két pedagógus szakszervezet tagjai a színpadon mondták el, hogy amikor mi kormányon voltunk, Hiller István ablaka alatt demonstráltak, mert elégedetlenek voltak dolgokkal, de volt folyamatos tárgyalás, nem az történt, mint most, hogy elkezdtek sztrájkolni és Hiller másnap hozott egy törvényt, hogy hogyan nyírja ki őket.” Hozzátette, már nem is a bérekről és a munkakörülményekről szól a pedagógusok sztrájkja, hanem arról, hogy legyen tárgyalás.

Néhány szakszervezet még elutasítja a közeledést, de ez vezetőfüggő is, alapvetően a szakszervezetek baloldali értékeket, a szolidaritást képviselik – mondta a jelenlegi építkezésről. „Ilyen attitűd kell hozzá, de van, aki azt az iskolát járta ki, hogy teljesen távol kell maradni a pártoktól és csak érdekvédelemmel kell foglalkozni. Én ezt is megértem, de azt vallom, hogy egy szakszervezetnek mindig ellenzékinek kell lennie a kormánnyal szemben. Nincs olyan kormányzás, amelyben mindennel egyetért a szakszervezet, a kormánnyal akkor konfrontálódni kell.”

Komjáthi Imre beszélt az ellenzéken belüli helyzetről is és úgy fogalmazott, bárcsak ne kellene foglalkozni sem a DK-val, sem más pártokkal. „Saját magunkkal kell foglalkozni, a saját építkezésünkkel, azokkal a módszerekkel, amelyeket mi választunk ahhoz, hogy felkészüljünk. Érthető, hogy az ember ágál, mert miközben a választók együttműködést és összefogást akarnak, közben más pártok ezzel szembemennek. Én azt gondolom, hogy ezt már a DK-val is megértették.”

Az MSZP társelnöke ezt arra alapozva mondta, hogy a különböző pártok politikusai beszélgetnek egymással és DK-sok elmondták, egyre nagyobb nyomás van rajtuk, megértik ők is, hogy együttműködésre vannak ítélve. „Legyen verseny abban, hogy ki, mit gondol a világról, az egyházakról, a határon túliakról, a munkavállalókról, a közszolgálati dolgozókról, a nyugdíjasokról, mert vannak különbségek. Másképp látjuk a zöldpolitikát, ebben legyen vita, de abban egyet kell érteni, hogy csak együtt fogunk eredményeket elérni.”

Komjáthi Imre egyetértett azzal, hogy kell egy konszenzuson alapuló alkotmány, de szerinte ezt az üzenetet most nem lehet eljuttatni az emberekhez, mert őket most más foglalkoztatja. „Aggódnak, nem érzik magukat biztonságban, háború zajlik körülöttünk, nemrég estünk át egy járványon. Azt érzik, hogy valamiféle veszély közeleg, hogy nem jó irányba megy a világ. A megélhetés biztonságát érzik veszélyben, a családjukat, a létüket, ezért nekünk olyan válaszokat kell adnunk, amelyek erősítik a biztonságérzetüket.”

A szocialista politikus szerint el kell mondani, mit, hogyan csinálnának másképpen, és arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy Európában nem széthúzásra van szükség, mint ahogy Orbán gyűjti a szövetségeseket ahhoz, hogy még jobban szétfeszítse a szervezetet, hanem – ezzel ellentétben – minél inkább össze kell fogni, és erős szövetségeket kell kötni.

Az MSZP társelnöke nyomatékosította, hogy az ellenzékben vannak „koponyák”, akik ki tudnak találni fantasztikus stratégiákat, de külön-külön kevés pénzük van. Szerinte, ha azt egybe tennék, tudnának médiát is csinálni. „Akkor lesz változás, ha egyszer a Kossuth téren mindenki egyidőben lesz ott, akit az elmúlt 12 évben megtapostak. Volt már bohócforradalom, a kockásinges-, az esernyős forradalom, a rokkantak, a tanárok, a rabszolgatörvény, de mindenki külön-külön próbált harcolni. Mindenhol elmondom, minden vezetővel beszélek, és egyszer hátha eljön az a pont, hogy egyszerre mozdulunk.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu