Kormányinfó: ezek az enyhítések jönnek május 4-től

2020. április 30. 11:28 2020. ápr. 30. 11:28

Vidéken jönnek az enyhítések május 4-től, a fővárosban és pár Pest megyei járásban maradnak a kijárási korlátozások. Augusztus közepéig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani, május végéig biztosan marad a digitális munkarend az iskolákban. Egyelőre az sem látható, hogy a kormány megsegíti majd az önkormányzatokat, mert Gulyás Gergely miniszter szerint az államnak nagyobbak a bevételkiesései a járvány okozta gazdasági válság miatt, mint az önkormányzatoknak, és a teherviselés közös. Az idősekre vonatkozó szabályok az egész országban megmaradnak.

Április 30-án, csütörtökön online Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melyet az M1 Híradó online adásán lehetett követni.

Gulyás Gergely szerint a járványt sikerült lelassítani, a számok kedvezőek a más európai országokhoz képest. a legrosszabb forgatókönyvre készülve határozták meg a szükséges ágyakat és lélegeztetőgépeket, az ország felkészült a védekezésre és a járvány tömegessé válására. 

Budapesten marad a kijárási korlátozás

A kormány úgy határozott, hogy az élet újraindítható, bár egyes területeken más szabályok lesznek a járvány okozta területi különbség miatt.

Az aktív fertőzöttek 70 százaléka a fővárosban és Pest megyében van, de a halálesetek nagy többsége is itt koncentrálódik. A kijárási korlátozásokat Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is fenn fogják tartani, a többi területen fokozatos enyhítés jön - magyarázta a miniszter.

Emellett a négy orvostudományi egyetem is reprezentatív módon fogja tesztelni fogja a lakosság egy részét szúrópróbaszerűen, hogy lássák, miképp terjedt a járvány. A kórházba érkező és onnan távozó betegeket vizsgálni fogják, mint ahogy az idősotthonok dolgozóit is.

Az időseknek továbbra is fenntartják a 9-12 órák közötti kizárólagos nyitvatartási idő, a közterületeken, tömegközlekedésben és üzletekben maszkot kell viselni és a másfél méteres távolságot kell tartani.

Május végéig biztos marad a digitális tanrend, augusztus közepéig nem lesznek nagyrendezvények

Május végéig biztos fennmarad a digitális munkarend az iskolákban (azaz nem lehet az iskolákba menni). Továbbra is marad az ingyenes parkolás az országban, a rendezvények korlátozása is marad, augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani. 

Vidéken jön az enyhítés

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, a szabályok lazábbak lesznek, de a másfél méteres védőtáv, a maszkviselés, az időseknek szóló idősáv marad. 

Az üzletek május 4-től nyitnak, időkorlát nélkül maradhatnak nyitva, a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok is kinyithatnak. A szolgáltatások korlátozások nélkül mehetnek. Esküvők és temetések is tarthatóak a biztonsági előírásokkal.

Az egészségügy is újraindul,  az érettségit 97 százaléknál többen teszik le májusban

A magánegészségügy is korlátozás nélkül vehető igénybe, a közegészségügyet négy lépcsőben indítják újra. Ennek részletes szabályozása a napokban jelenik meg.

Hétfőtől a megbetegedésekre és halálozásokra vontakozó adatokat azokra a területekre külön kiterjesztve közlik, ahol maradt a kijárási korlátozás. 

Az érettségizők több mint 97 százaléka teszi most májusban le az érettségit, a maradék kevesebb mint 3 százalék szeptemberben érettségizik. A vizsgán maxiumum 10 gyerek lehet a teremben - sorolta a minsizter.

Több engedélyköteles tevékenységnél lesz enyhítés

A kormány a szerdai ülésén a közigazgatásban is enyhítésekről döntött. A közigazgatási engedélyezések kapcsán hoztak enyhítést, és mivel sokfajta engedélyt kell kiadni, ez sok munkaerőt kíván. A kormány azt a döntést hozta, hogy néhány ügycsoport kivételével az engedélykötelesek tevékenységeket be kell jelenteni, és ha azt a hatóság a 8. napig nem kifogásolja, akkor az jogerős lesz a 9. naptól. Ennek a lépésnek a részletszabályzata is a napokban várható. Gulyás Gergely miniszter elmondta, ezzel is a gazdasági életre vonatkozóan próbálnak segíteni.

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy külön segítséget kapnak az önkormányzatok az államtól

Újságírói kérdésre Gulyás miniszter elmondta, hogy a kormány az év második felében a gazdaság újraindítására készül, azt támogatja, és minél több beruházást akar, ami a települések fejlesztését szolgálja. Az önkormányzatok kapcsán segítő szándékkal áll a kormány hozzájuk, de hozzátette, nemcsak az önkormányzat, de az állam is veszt a járványhelyzeten, ezt az önkormányzatoknak is el kell fogadnia. A veszélyben a terheket is közösen kell vállalni, és ha túlesik az ország a járványon, akkor kell megnézni, hogy mit okozott. 

Bővíthető a közmunkaprogram

A közmunkaprogram is felmerült, hogy tervezi-e a kormány a közmunkásbérek emelését. Gulyás miniszter elmondta, hogy jelenleg 83 ezer ember van a programban, de egyelőre nem látni, hogy mekkora mértékben kell bővíteni a programot a járványhelyzet okozta gazdasági válság miatt. A kormány tervez átképzéseket, oktatási programokat, de a közmunka-program is bővíthető, a terv az, hogy mindenki kapjon valamilyen munkát az államtól, ha a piacról nem sikerül.

Forrás: Pécsi STOP