Korózs Lajos: nem szabad kivezetni az ársapkákat, amíg ilyen drágák az élelmiszerek

2023. március 17. 07:45 2023. márc. 17. 07:45

A kormány áprilisban meg fogja szüntetni a nyolc alapvető élelmiszerre vonatkozó hatósági árakat, ez pedig azonnali drágulást fog okozni. Az MSZP szerint az ársapkák kivezetése helyett a kormány adópolitikáján kéne változtatni – mondta el Korózs Lajos, az MSZP alelnöke online sajtótájékoztatóján.

Nem szabad elfelejteni, hogy Európa legmagasabb forgalmi adóját, 27 százalékos áfát fizetünk az élelmiszerekre, erre pedig rárakódik a kormány által nyáron bevezetett kiskereskedelmi különadó, amely 31 százalékra növelte, az amúgy is rekord magas áfát. Korózs Lajos „parazita magatartásnak” nevezte azt, hogy a kormány a külön kivetett adót is áfával terheli meg.

A „gyalázatos” bérek és nyugdíjak miatt kormányzati beavatkozásra van szükség. Az elmúlt évben öt százalékos reálbér-csökkenés ment végbe, ami komoly probléma. A jövőbe is kell tekinteni, hiszen egy olyan országban, ahol ennyire alacsonyak a bérek, ott később a nyugdíjak is hasonlóan alacsonyak lesznek.

Az MSZP szerint nem szabad megszüntetni a hatósági árakat akkor, amikor az átlagos élelmiszer-infláció 40-50 százalék körül mozog. Ezért javasolja az igazi baloldali párt az alapélelmiszerek áfájának nullára csökkentését, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését.

A nyugdíjasoknak manapság komoly problémát jelent a mindennapokra szükséges gyógyszerek megvétele is. Az időseknek döntést kell hozni a hónap végén, esznek, fűtenek, vagy kiváltják a gyógyszereiket. A kormány célja a fogyasztás maximális adóztatása mellett az, hogy a lehető legnagyobb adóbevételre tegyen szert.

A Magyar Szocialista Párt szerint nem szabad addig kivezetni az ársapkákat, amíg ennyire drágák az élelmiszerek és ameddig a kormány nem hajlandó változtatni adópolitikáján. Ezért javasolja az MSZP a hatósági árak megőrzését, sőt, annak kiterjesztését további termékekre. Csak így biztosítható a kiskeresetűeknek, valamint a nyugdíjasoknak a mindennapos megélhetés. A KSH 25,4 százalékos inflációt mért a múlt hónapra, az élelmiszereknél pedig 43,3 százalékos drágulás következett be. A nyugdíjas inflációs kosárra mért inflációs ráta lényegesen magasabb, mint az átlaginfláció, ez a múlt hónapban 26,9 százalék volt.

Az MSZP az ÉlelmiszerárSTOP-program keretén belül valódi megoldást kínál. Javaslatuk szerint amíg a kormány nem változtat adópolitikáján és ennyire drágák az élelmiszerek, addig az ársapkákat nem szabad kivezetni, sőt, bővíteni kell további termékekre. Emellett az alapélelmiszerek Európa-rekorder áfáját nullára kell csökkenteni, a kiskereskedelmi különadót pedig el kell törölni. A hatósági ár okozta bevételkiesésért a kisboltosok és kistermelők kapjanak kárpótlást, az árak csökkenését pedig hatóságilag ellenőrizni kell. Ezek az intézkedések garantálnák a magyarok számára az állandó, olcsó és kiszámítható mindennapokat, nem kéne az ételen spórolni az alacsony keresetűeknek és a kisnyugdíjasoknak sem.

Forrás: hirklikk.hu