Kunhalmi Ágnes: pár napon belül el kell dőlnie, hogy csatlakozik-e még valaki

2024. április 14. 07:50 2024. ápr. 14. 07:50

Büszke vagyok arra, hogy az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd-Zöldek egy blokkot alkotva, képes volt európai parlamenti és egyben közös fővárosi listát is összeállítani úgy, hogy az uniós listát Dobrev Klára vezeti, a fővárosit Karácsony Gergely – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kunhalmi Ágnes az ellenzéki összefogásról. Hozzátette még nyitottak mindenkire, nyolc hét van a választásokig, az MSZP azonban beindít egy nagyon erős, intenzív kampányt és országjárást. 

A remény hal meg utoljára, én az utolsó napig küzdöttem, már mindenki majdnem feladta, csak én és a társaim, az MSZP-sek nem és végül sikerült – mondta Kunhalmi Ágnes az egyelőre kimaradó pártok csatlakozásáról. „Ez alapján azt tudom mondani, ha például a Momentum a fővárosban nemcsak Karácsony Gergelyt támogatná, hanem egy közös listára is menne, maximalizálhatnánk a szavazatokat és nemcsak Karácsony Gergely tudna főpolgármester maradni, hanem a közgyűlési többséget is tudnánk biztosítani.”

Kunhalmi Ágnes rámutatott, nagyon megforgatják Karácsony Gergelyt a különböző kihívókkal, de bízik a budapesti szavazók józanságában. „Az LMP-vel partnerek voltunk, a demokratikus ellenzéki pártok, és ezen belül a DK adta oda azt az egy mandátumot, hogy az LMP-nek országgyűlési frakciója legyen. Szerintem az LMP most írja ki magát az ellenzéki szavazók szívéből.”

Az MSZP társelnöke emlékeztetett, Karácsony Gergely és az ellenzék nyitott volt a végtelenségig, és az ellenzéki pártok is, hogy az LMP méltón asztalhoz tudjon ülni. „A regnáló polgármester az, aki utcahosszal vezet, aki bebizonyította a Fidesszel szemben, hogy képes a legnehezebb körülmények között is nemcsak tartani a várost, hanem fejleszteni is.”

A baloldali blokk összeállításában nem Magyar Péter megjelenése volt a fő ok

Mi már korábban is tárgyaltunk, már az lett a becenevem, hogy „Összegfogás Ági”, de vállalom, mert a történelem is engem fog igazolni – mondta Kunhalmi Ágnes arról, hogy a hazai baloldalt egységesíteni kell ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a jobboldallal szemben. Mint mondta, a tárgyalások már akkor megkezdődtek, amikor megváltoztak a választási szabályok. „Ez egy folyamat vége volt már, és pont egyszerre történt a kettő. Magyar Péter tevékenysége az ellenzéki oldalon máshogyan hat – pontosabban nem hat – a baloldali szociáldemokrata szavazókra, a liberális és párt nélküli fiedszesekre hat leginkább.”

Magyar Péter egy „biankó csekk”

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, Magyar Péter először azt mondta, nem kíván az önkormányzati választásokkal foglalkozni, aztán mégis, de szerinte elsősorban európai parlamenti mandátumot szeretne szerezni. „Van egy szociáldemokrata-zöld, stabil ajánlat, amely demokratikus és egyben a szociális Magyarország képét, egy szabadságról és egy jólétről szóló víziót ajánl. Most majdnem másfél millió szavazó van egy helyen, ez az Európai Unióban az 5-6. ilyen legerősebb alakulat. Egyedül mi vagyunk a garancia arra, hogy megőrizzük Budapestet, a 2019-ben elnyert önkormányzati helyeinket, és 6 vagy 7 mandátumot is tudjunk szerezni.” 

A szocialista politikus szerint meg kell akadályozni, hogy Orbán Viktor és uniós szövetségesei előretörjenek, szétzilálva az EU-t még azelőtt, hogy a magyaroknak valóban reálissá válhatna az európai minimálbér és minimál-nyugdíj, illetve európai családi pótlék. „Soha ennyi pénzt nem kapott Magyarország, tényleg több Marshall-segéllyel felér, és nagyon rosszul költötték el Orbánnék, még el is viszik ezt a pénzt és nem a magyaroknál köt ki. Ma mi vagyunk a garanciája annak, hogy valóban elérhető legyen sok-sok juttatás a magyaroknak.”

2026-ra is együtt maradnak, 2,5 millió szavazat koalíciós kényszert hoz

Magyar Péterrel leülnék megbeszélni a koalíciós kényszert, de jól ismeri választási törvényt, ez az oka annak, hogy már a választások előtt koalíciós kényszer van – mondta Kunhalmi Ágnes. Rámutatott, itt egy egyfordulós választás van, és egy nagyon fragmentált, széttöredezett ellenzéki oldal, ahol újra meg újra felbukkannak szereplők, aztán lehunynak. „Sok mindent látott már a magyar választó 2010 óta, szép volt a Kossuth tér, de már máskor is megtelt, például a rabszolgatörvény ellen, a netadó ellen.”

Hozzátette, minden magyar választó tudja, hogy nem 150 ezer ember kell egy választás megnyeréséhez, hanem több mint 2,5 millió, egyirányú szavazat. 

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu