Kunhalmi Ágnes: új arcokra, bizonyított politikusokra van szükség Magyarországon

2024. március 6. 12:35 2024. márc. 6. 12:35

Továbbra is az utcán marad az MSZP, 20 ezer beszélgetést folytatnak le a következő hetekben 10 témával kapcsolatban – jelentette be Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője sajtó-háttérbeszélgetésükön.

„Meg se kottyan a Fidesznek a köztársasági elnök bukása” – mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint más országokban a köztársasági elnök bukásába a kormány is belebukik. A kegyelmi botrányban a társadalom széles rétegei szólaltak meg, az emberek szerint változásra van szükség, ezt az üzenetet az MSZP megértette. Míg az ellenzéki pártok befelé fordulnak, és egyre inkább magukkal foglalkoznak, addig az MSZP az emberekkel beszélgetve politikai változást sürget: az EP-ben új, de itthon már bizonyított politikusokra, nyitottságra van szükség. Olyan politikusok kellenek,

akik az ellenzék ügyét a megoldás irányába viszik, és el kell engedni azokat a szereplőket, akik nem képesek együttműködésben gondolkodni. A szocialista társelnök Tüttő Katát, a párt EP-listavezetőjét nevezte meg, akit a legkompetensebb jelöltként írt le. Szerinte Tüttő Kata bebizonyította főpolgármester-helyettesként, hogy talpon tudja tartani a fővárost, miközben hatalmasak a kormányzati elvonások, és ezt „óriási teljesítménynek” nevezte. „Tüttő Kata úgy tudott az EU-ból pénzt hozni a fővárosnak, hogy még csak nem is EP-képviselő. Gondoljanak bele, hogy EP-képviselőként mennyi pénzt tudna hozni a magyar régióknak” – hívta fel a figyelmet. A társelnök a 2024-es választások tétjének azt nevezte, hogy képes-e a politika változni, és az ellenzék 2026-ban rajthoz tud-e állni.

Emlékeztetett arra, hogy 110 ezer konzultációs ívet adtak le az aHangnak, illetve 91 125 együttműködéspárti aláírást gyűjtöttek össze eddig annak érdekében, hogy fogjanak össze az ellenzéki pártok, és állítsanak közös listát az önkormányzati- és EP-választáson. Ezeken az aláírásgyűjtéseken a szocialisták számos beszélgetést lefolytattak, és Kunhalmi Ágnes szerint a szocialisták megértették a szavazók véleményét: míg a Fidesz álkonzultációkkal van elfoglalva, addig az ellenzék meg saját magával.

Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, hogy támogatják Karácsony Gergelyt főpolgármesterként, Pikó Andrást a nyolcadik kerületen, illetve Zuglóban azért zárkóznak el az előválasztásról, mert inkumbens, választást nyert polgármestert, aki toronymagasan vezet jelenleg is, nem szabad bolygatni.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint az ellenzéki pártoknak is változnia kellene, mert amit csinálnak 2022 óta, amiatt egyre többen fordulnak el a politikától. „Az az alpári hangnem és az erőszakos stílus, amit egyesek megengednek maguknak, az nem követendő példa. Senki nem kíváncsi az emberek véleményére, a kormányzat álkonzultációkat hirdet meg, amik nem a valós problémákról szólnak. Akik demokráciát akarnak hirdeti, azok jobban tennék, ha így is viselkednének” – mondta Kunhalmi Ágnes. Utalva az ellenzéki tüntetésre a kegyelmi botrány után, hozzátette: „Ha másik utat választottuk volna, a Kossuth tér tele is lehetett volna.”

Ezért az MSZP párbeszédre hív, 20 ezer beszélgetést folytatnak le a következő hónapokban a választókkal utcai kampányokban. A szocialisták úgy érzik, szükség van a szavazók bevonására, részvételre, illetve a női politikusoknak kell szerepe legyen a magyar politikában. „Jobb politikusokat kell választani, akik megértik, hogy a demokrácia és a szociáldemokrácia lehetőség a magyar társadalom előtt. Nem diktátumként kell tekinteni az ideálra és nem a társadalomra ráerőlteti az eszméket, hanem az emberekkel együtt kialakítani a társadalompolitikát” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Kunhami Ágnes szerint a szocialisták „süket fülekre találtak” az ellenzék részéről a közös listára, az együttműködéstől mindenki elzárkózik, egyre durvább és radikálisabb hangnemben egymást akarják legyőzni, illetve egyedül próbálják a kormányt legyőzni, és nem megépíteni azt a közösséget, amivel le lehetne váltani a kormányt. „A legnagyobb csalódásomat az okozza, hogy az ellenzéki szereplők képtelenek a változásra, ugyanazokkal az eszközökkel próbáljuk ugyanazt megoldani” – mondta az MSZP társelnöke.

Tüttő Kata szerint az ellenzéknek és a szavazóiknak a célja az, hogy tudjanak másik utat mutatni, hogy a sokszínű koalíció képes arra, hogy kormányozzon. „Azon túl, hogy működtessük a várost, de olyan ügyeket is felvállaltunk, amik nem az önkormányzat feladata” – mondta az MSZP-s főpolgármester-helyettes. Példának említette, hogy érdekegyeztetést vezettek be a dolgozókkal, nemet mondtak a rabszolgatörvényre, klímavészhelyzetet teremtettek. „Budapest metrót újít fel, villamost vásárol, zöldfelületet újít fel, felújítottuk a vízkitermelő kutainkat. Csak uniós forrásból

Budapest letette a programot, ami a klímasemlegesség felé vezet” – mondta a szocialista politikus.

Tüttő Kata elmondta, hogy 5 pontban fogalmazta meg, hogy mi lesz a feladata az Európai Parlamentben: hogy hasznos politikus legyen, hazahozza az EU-s pénzeket. „Az összes városunk ebből tudna fejlődni, mert a kormány az önkormányzatok összes szabad forrását magához vonta” – mondta az EP-listavezető. Tüttő Kata emlékeztetett, hogy az MSZP vitte be az Európai Unióba az országot, és a párt magáénak érzi a feladatot, hogy ott is tartsák. „Ne csak keleten legyenek barátai Magyarországnak, hanem nyugaton is” – tette hozzá.

Tüttő Kata felhívta a figyelmet, hogy az EU programját nagyrészt a városoknak, régióknak kell végrehajtani, de ezt csak akkor tud megvalósulni, ha a városoknak megvan a szabadsága és forrása. Az EP-listavezető meg szeretné erősíteni az európai szociáldemokráciát. „Ez arról szól, hogy kinek mi a prioritása, az első gondolatunk, hogy mi lesz az emberekkel? Hozunk egy döntést, akkor annak ki lesz a haszonélvezője, ki cipeli annak a súlyát?” - tette fel a kérdést. Céljának nevezte azt is, hogy EP-képviselőként foglalkozzon a nemek közti egyenlőtlenséggel és a 40 év feletti nők egészségével.

Forrás: hirklikk.hu