Lázár János megengedte, hogy új híd épüljön a Dunán

2023. június 17. 08:40 2023. jún. 17. 08:40

A Mohácsi Duna-híd projektje rendelkezik a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás megindításához szükséges miniszteri döntéssel – ezt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közölte a Világgazdasággal.

A lap szerint mindez azt jelenti, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter engedélyezte, hogy kiírják a tendert a sok szempontból kulcsfontossági infrastrukturális beruházásra. 

Igaz, egyelőre nincs hozzárendelve forrás, mert az elképzelések szerint a finanszírozás az uniós helyreállítási alap terhére jönne létre, aminek a kifizetéséről továbbra sincs megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A beruházás értékét nagyon nehéz előre megbecsülni, a lap úgy tudja, hogy könnyen százmilliárdos összeg is lehet.

Az ÉKM a Világgazdaságnak világossá tette: „a mohácsi Duna-híd engedélyezési és a kiviteli tervei elkészültek, az építési engedély rendelkezésre áll”. Vagyis nincs akadálya a kiviteli tendereztetés megindításának. Pedig az elmúlt hetekben megjelent híradások szerint az új Duna-híd megépítése lekerült a napirendről, miután szerepel azon a 270 tételt tartalmazó listán, amely az ÉKM által felfüggesztett beruházásokat összesíti. Mindez valóban így van, a mohácsi Duna-híd előkészítése a 247. helyen található a lajstromban. Csakhogy – mint az a szaktárcától kapott válaszból is kiderült – a projekt tervezése és engedélyeztetése a végéhez ért.

A Mohács Városi TV-ben Pávkovics Gábor mohácsi polgármester még az év elején nyilatkozott a Duna-híd kérdéséről. Arról beszélt, hogy amennyiben 2023 első negyedévében megtörténik a közbeszerzés kiírása, akkor a tender lefolytatása befejeződik az idén, és 2024-ben meg tud indulni az építkezés. Ha ezt tartani tudják, a mohácsi csata 2026-os, 500. emlékévére már állhat a híd.

Forrás: hirklikk.hu