Magyarország hanyatlása az eddigi legmeredekebb

2020. május 7. 15:28 2020. máj. 7. 15:28

Magyarország nem demokrácia többé, Lengyelország ugyanezen az úton halad, a Balkánon erodálódik a demokrácia a kínai és az orosz befolyás nyomán, és az EU nem tesz semmit mindennek a megakadályozásra – idézte a Politico amerikai portál európai kiadása a Freedom House „Átalakulóban lévő nemzetek” (Nations in Transition) indexét, amelynek legújabb vizsgál. Szerzői „a demokrácia elképesztő összeomlásáról” számolnak be: ma kevesebb a térségben a demokratikus állam, mint 1995-ben, az első index összeállítása idején volt.

A jelentés módszertana szerint Magyarország jelenleg „hibrid rezsim”, és elvesztette „részben konszolidált demokrácia” státusát. Az eddiginél is jobban kimutatta „Orbán rezsimjének nem demokratikus jellegét az a felhatalmazási törvény, amelyet a koronavírus támadása kapcsán hoztak, és amely időbeli korlátozás nélkül lehetővé tesz a rendeleti kormányzást. A jelentés megállapította: „Magyarország hanyatlása a legmeredekebb, amelyet valaha is megfigyeltek”. A Freedom House jelentése szerint Lengyelország nem sokkal marad el Magyarországtól.

A szerzők élesen bírálták az Európai Uniót: „Sem Lengyelország, sem Magyarország nem tapasztalt következményt azzal kapcsolatban, hogy odahaza leépíti a jog uralmát, mi több, a magyar Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja”.

A jelentés azt is kiemelte, hogy „Donald Trump elnök sem képviselte a demokráciát a térségben”. 

A jelentés komoly aggályoknak adott hangot a Balkán miatt is. Aleksandar Vučić szerbiai és Milo Đukanović montenegrói vezetők évek óta folytatott „erős ember taktikája” a két országot átvitte a határom: 2003 óta most első ízben egyik sem minősül már demokráciának.

A Freedom House értékelése szerint a külső befolyás jelentős destabilizáló tényező. „Oroszország folytatódó rosszindulatú befolyása mellett Kína ambiciózus külpolitikát folytat a térség gyakorlatilag mind a 29 országában. Ennek célja nem annyira a politikai modell terjesztése, mint sokkal inkább a befolyás növelése, és ehhez Kína kihasználja az intézményi rendszer gyenge voltát, és behatol a korrupt politikai és gazdasági struktúrákba” – áll a jelentésben.

Forrás: hirklikk.hu