Az MTVA a sajtószabadság tiszteletéről beszélt

2024. május 11. 10:40 2024. máj. 11. 10:40

Az állami televízió nem hívja meg egyik választási műsorába sem vitázni Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, aki miskolci fellépésén jelentette be, hogy ha tíz napon belül nem vehet részt egy M1-en tartandó vitában, akkor tüntetést szervez az MTVA székháza elé.

Közleményükben azt írják, az eltelt években sokadik alkalommal próbálnak fizikai és verbális erőszakkal nyomást gyakorolni a magyar köztelevízióra és közrádióra. Magukat felkent népvezérként felmutatva tiporják lábbal a vélemény-, a szólás- és a sajtószabadságot, miközben éppen arra hivatkozva gyalázzák nap mint nap a munkájukat végző újságírókat, szerkesztőket, operatőröket, hangmérnököket, műszaki munkatársakat – idézi a Népszava az írást.

„A magyar köztelevízió minden választás előtt létrehozza választási irodáját, amely felügyeli, hogy a köztelevízió és a közrádió műsoraiban, felületein a jogszabályban meghatározottak szerint jelenjenek meg a pártok, jelölő szervezetek. Ez 2011 óta minden választáson így történt, most is így történik.”


 

Az MTVA szerint most, az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt ismételten megkísérelnek nyomást gyakorolni a közmédia vezetőire, munkatársaira, „semmibe véve az általuk hangoztatott jogszabályokat.”

Hozzáteszik, a közmédia tiszteletben tartja a sajtószabadságot, elismeri a média független működését, legyenek azok akár politikailag vagy értékek mentén működők, saját helyzetét tekintve az Alaptörvényt és annak preambulumát tekinti mértékadónak. Fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor nem enged, és minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni a rá bízott javakat, médiafelületeket, a munkatársak testi- és szellemi épségét.

A Magyar Péter-féle erőszakos, agresszív felszólítás szerintük zsarolás és beleillik a DK-s Varju, a gyakorta előforduló Hadházy vagy a Márki-Zay-féle lejárató kísérletekhez.

Forrás: Népszava