Népszava: Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették

2024. május 9. 17:21 2024. máj. 9. 17:21

Legalább egy évig két kislánnyal fürdött és aludt a budapesti Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették, írja a Népszava. Bár a nevelőről már 2011-ben szóltak jelentések, fegyelmi eljárás nem indult ellene, most is bárhol dolgozhat.

Az igazgató, Herczeg Krisztián 2021-ben ráadásul ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg a fővárostól, amit a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatója, a később elítélt Vásárhelyi János - Vásárhelyi 2015-ben Tarlós István akkori fideszes főpolgármestertől, 2016-ban az államtól vehetett át kitüntetést. Az akkor már nem fővárosi fenntartásban lévő Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette fel a díjra „alapos, odaadó és felkészült” munkájáért.

A bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójától a főváros ellenzéki vezetése 2019-ben visszavonta a díjat.

A lap által hivatkozott, külső szakértőkkel megíratott 2011-es jelentés szerint a nevelő két kislányt is rendszeresen hazavitt az otthonból legalább egy éven át, több kollégája pedig már a jelentést megelőző hónapokban is tudott arról, hogy „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban alszik az intézményben, és arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük. A dolgozóval szemben nem indult fegyelmi eljárás - így nincs priusza, bárhol dolgozhat -, közös megegyezéssel távozott a gyerekotthonból. A rendőrség „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.

Az intézményben eredetileg két haláleset miatt indult vizsgálat: 2010-ben az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül hagyott – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény, és pár nap múlva belehalt a sérüléseibe. Majd ugyanebben a hónapban az otthon tizenhárom éves lakójának a holttestére találtak rá a Millenáris Parkban - ő feltételezések szerint túladagolás miatt halt meg.

A Népszava szerint Herczeg nem fogadta el a számos mulasztást és a nevelő visszaéléseit feltáró jelentést, mert azt „túlzottan szubjektívnak” találta. 2016-ban a kínzás elleni ENSZ-egyezmény keretében ombudsmani vizsgálat is zajlott az akkor már állami kézben lévő intézményben, ahol az igazgató a jelentés szerint korántsem volt együttműködő: a gyerekeket „játszóterezni” vitte, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük, majd a jelentés megállapításait sérelmezve az intézmény jó hírnevének megsértése miatt beperelte az ombudsmani hivatalt - de a Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban másodfokon is elutasította a keresetet.

Interjúnk Moskovics Judittal, az RTL Házon kívül riporterével, aki elsőként tárta fel a bicskei gyermekotthon sötét titkait, itt olvasható. A bicskei otthon egykori nevelőjével, aki végül bejelentést tett arról, hogy több gyerek szexuális zaklatásról számolt be neki, miután felettesei nem foglalkoztak jelzéseivel, itt beszélgettünk. A bicskei igazgató egykori áldozata arccal, névvel nyilatkozott az RTL-nek. Ez történt abban a két hónapban, ami megrengette a NER-t. A bicskei és a kegyelmi ügy kirobbanása óta óriási kavarodás van a közbeszédben arról, hogy pontosan mi is a pedofília - itt segítünk tisztázni a fogalmakat.

Forrás: Népszava