Magyarországon nyíltan korrupt rendszer van

2022. május 22. 09:48 2022. máj. 22. 09:48

Ezt jelentette ki Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Deutschlandfunknak adott interjújában. Szerinte „pimasz” kérés a kormány részéről, hogy több milliárd dolláros segítséget nyújtson az EU az orosz olajembargóért cserébe.

Katarina Barley szerint az Európai Uniónak Magyarország nélkül kell döntenie az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomagról, melynek része az olajat érintő szankció is. Az Index által idézett interjúban az alelnök elmondta, hogy négy olyan ország van az Európai Unióban, amelyeket különösen súlyosan érintene az olajembargó hatása. Ide sorolta Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Bulgáriát is, de szerinte az Európai Unió próbál megoldást találni erre a problémára. Kijelentette ugyanakkor, Magyarország ezt arra használja fel, hogy „több pénzhez jusson”, mert a helyreállítási alapot „a jogállamiság hiánya miatt” zárolták.

„A pénznek most más módon kellene eljutnia Magyarországra, ami mindenekelőtt Orbán családja és szervezete zsebében landol" – fogalmazott. Hozzátette, hogy a másik három ország hajlandó együttműködni.


 

Kiemelte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt  mondja, hogy 15-18 milliárd euróba kerül a magyarországi infrastruktúra felkészítése arra, hogy később az orosz olaj nélkül is meg tudjon lenni. „Jó lenne tudni, hogyan találta ki ezt a törvényjavaslatot” – tette hozzá Barley.

„Épp ebben a hónapban láthattuk, hogy a teljes autópálya-rendszer bővítése és fejlesztése ismét Orbán legjobb iskolai barátjára, Mészáros úrra hárult, aki vízvezeték-szerelő (sic!) és ma Magyarország leggazdagabb embere" – fogalmazott az alelnök.

Hozzátette, hogy ez egy 14,4 milliárd eurós volumenű beruházás, a pályázat pedig 35 évre szól, „tehát tényleg nyíltan korrupt rendszerről van szó, ezt Magyarországon mindenki tudja, és az EU-ban is mindenki tudja”.

„Pimasznak tartom, hogy még 15-18 milliárd eurót akarnak most, hogy mindenki tudja, hová megy a pénz, és ki nyeri a pályázatokat" – tette hozzá az unió alelnöke.

Forrás: Index