Megint könnygázt vetettek be a tüntetők ellen a Karmelitánál

2023. május 4. 08:11 2023. máj. 4. 08:11

A múlt heti könnygáz sem tántorította el a tanárokat, diákokat és szülőket attól, hogy ismét hangot adjanak nemtetszésüknek a Karmelitánál.

Pankotai Lili a tüntetés végén az Indexnekrészletesen kifejtette, hogyan élte meg a történteket. „Elképesztő mennyiségű könnygazt kaptam, már szanaszét futott a tömeg, de én ott álltam lecövekelve. Mivel úszószemüveg volt rajtam, először nem éreztem, hogy milyen erős a könnygáz, ám miután levegőt vettem, rájöttem, hogy ez, ami itt megy, elég kemény" – fogalmazott a diáklány, aki szerint ettől függetlenül a rendőrök semmit nem értek el, legalábbis nála biztosan nem, ugyanis mint közölte: a jövőben is számítani kell hasonló akciókra.

Pankotai Lili elmondta, hogy a könnygáz hatása már elmúlt, és a zúzódásai is begyógyulnak majd „Az mondjuk megér egy külön misét, ahogy kitessékeltek bennünket: gerincet rúgtak, hátba könyököltek” – fogalmazott.

 

Minit arról korábban mi is beszámoltunk, nagy tüntetést tartottak Budapesten az oktatásért. Délután Budapest belvárosában kezdtek tüntetni a diákok és tanárok a státusztörvény ellen. Az Alkotmány utcában az Egységes Diákfront tagjai bejelentették: népszavazást kezdeményeznek hét kérdéssel, többek között a státusztörvény lemondásáról, de követelnek önálló oktatási minisztériumot és tisztességes pedagógusbéreket is. 

A bejelentés után a tüntetők elindultak a Margit híd felé, majd a Karmelitához vonultak. A tüntetés késő estig tartott. A Clark Ádám téren este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője megköszönte a résztvevőknek, hogy több mint 400 napja tüntetnek az oktatásért. Kijelentette: a Fidesz tönkretette a fiatalok jövőjét a státusztörvénnyel, amely „a pedagógusok rabszolgatörvénye". Arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak miatt nem lesz majd ivóvíz. Szabó Tímea arra biztatta a résztvevőket, hogy „harcoljanak".

Ezt követően a vonulók – akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett – a Karmelita kolostorhoz mentek.

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert sértik a gyülekezési törvényt. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: „Bűnözőket védtek!"

A rendőrök a Karmelitánál néhány diákkal és pár ellenzéki parlamenti képviselővel is erőszakosak voltak. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is rengeteg könnygázt kapott. Az Indexnek elmondta: Tompos Mártont a rendőrök hátravitték, „elgyepálták”. A frakcióvezető-helyettest „berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére". Gelencsér Ferenc és több momentumos próbált Tompos Márton országgyűlési képviselőről információt szerezni, de a rendőrség azt mondta: a sajtóosztályt kell keresni. Arra a kérdésre, hogy ők most is elérhetőek-e, azt mondta az egyik rendőr: 0-24-ben dolgoznak.

Messziről azonban látni lehetett Tompos Mártont: gyorskötöző van a kezén. A helyszínre eközben egy mentőautó is megérkezett szirénázva, illetve időközben egy fiatal lányt elvezettek a rendőrök, és betettek egy rendőrautóba.

A BRFK közleménye szerint a Karmelitánál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást.