MSZP: a kormány álljon a magyar dolgozók mellé, ne a nagytőkések zsebét tömje újabb milliárdokkal

2022. május 10. 11:31 2022. máj. 10. 11:31

A munkavállalók helyzetéről is szó volt kedden napirend előtt, az Országgyűlésben.

Komjáthi Imre MSZP-s képviselő felszólalásában elmondta: a Tungsramnál elindult tömeges létszámleépítés családok ezreinek életét teheti tönkre, miközben a kormány tétlen. Dunaújváros esetében csak széttárták a karjukat, Makó ügyében némán szemlélték a magyar munkásokat ért sérelmeket, és az esztergomi autógyárban alakuló szakszervezet jogait sem akarták megvédeni a tőkés partnerükkel szemben. Komjáthi szerint a Fidesz a tőkéseket, a multikat szolgálja, a magyar munkásokat pedig kiszolgáltatja. Erről szól a rabszolgatörvény, a sztrájkjog korlátozása.

Az MSZP-s képviselő a kanizsaújság.hu-ra hivatkozva idézte fel, hogy az elbocsátások előszelét érezve, a nagykanizsai önkormányzat képviselő-testülete március végén napirendre kívánta tűzni a témát, de Balogh László polgármester a kisebbségben lévő Fidesz-frakció többi tagjával együtt inkább távozott.

„Nem is vettek részt az ülésen, ám nem sokat váratott magára a szokásos baloghi fotelkomment a Facebookon. Ebben kitért a Tungsramot érintő napirendre, amelyben rosszallásának adott hangot azért, mert egy magáncég életébe avatkozik bele az ellenzéki többség. Azzal nem sokat foglalkozott a bejegyzése, hogy több mint ezer ember sorsa a tét, nem pedig egy cég belügyeibe kívánnak beavatkozni azok, akik szerint a témáról beszélni kell. Balogh László odáig ment, hogy nem átallotta sugallni, ez csak kamu” – idézte a képviselő a helyi hírportált.

A magyar kormány mikor áll végre a magyar dolgozók mellé és nem a hazai, vagy nemzetközi nagytőke oldalára? – tette fel a kérdést Komjáthi Imre.

Hozzátette: nehezíti a helyzetet, hogy nagyon sok házaspár, sőt, már az ő gyerekeik is a gyárban dolgoznak. Ha ők munka nélkül maradnak, még egymáson sem tudnak segíteni, mert nem lesz miből. Ráadásul a gyárban dolgozók átlagéletkora 50 év körül van, akik után nem kapkodnak a munkaerőpiacon.

„Azért hoztam most ide ezt az ügyet, mert a magyar Országgyűlésben beszélnünk kell több ezer magyar család megélhetésének veszélybe kerüléséről, és tennünk kell értük. Ahogyan tesznek a nagykanizsai, újpesti szocialisták, és más ellenzéki pártok politikusai is. Itt az idő! Itt az idő, hogy Önök is lépjenek végre!” – mondta az ellenzéki képviselő.

Az MSZP politikusa felszólította a kormányt, hogy álljanak a magyar dolgozók mellé és ne a stratégia partnereik, a hazai és a nemzetközi nagytőkések zsebét tömjék tele újabb milliárdokkal.

Forrás: hirklikk.hu