MSZP: a koronavírus miatt 9 hónapig járjon a munkanélküli segély és érje el a 100 ezer forintot az összege

2020. március 18. 12:49 2020. márc. 18. 12:49

A párt szerint a járványügyi helyzet miatt elbocsátott dolgozók és az ellehetelenült egyéni vállalkozók is segítségre szorulnak, és a nemzeti foglalkoztatási alapot is igénybe kell venni. Az MSZP emellett veszélyességi pótlék fizetését is felvetette az egészségügyben, postán, tömegközlekedésben, szociális ellátásban dolgozók részére. A művészek részére a nemzeti kulturális alapnál kellene biztosítani pénzügyi segítséget.

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a jelenlegi három hónap helyett legalább kilenc hónapig járjon munkanélküli segély a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőknek, annak összege pedig minden esetben érje el a 100 ezer forintot - mondta Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az elbocsátott dolgozók, illetve az ellehetetlenült egyéni vállalkozók is segítségre szorulnak, a munkahelyek, fizetések védelme érdekében pedig igénybe kell venni a nemzeti foglalkoztatási alapot.

Kunhalmi Ágnes szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalkozások esetében engedjék el a szociális hozzájárulási (szocho) adót a veszélyhelyzet idejére, a kormány pedig rendeljen el elbocsátási stopot a multinacionális vállalatoknál.

Az MSZP emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolja az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak - mondta, majd hozzátette, azt is szeretnék, ha a társadalombiztosítás most nem szűnne meg a járulékfizetés elmulasztása miatt.

Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, akár névre szóló levélben kérje a 60 évnél idősebbeket az otthonmaradásra, és a különböző médiumok is jelenítsék meg ezt a kérést. Napokon belül kijárási tilalmat rendelhetnek el, ha a lakosság nem tartja be ezt a kérést - fűzte hozzá.

A szocialista politikus arra is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a fertőzések területi elosztását, világossá téve ezzel, hogy nem csak fővárosi problémáról van szó. A kabinetnek emellett hatósági ellenőrzést kellene bevezetnie a reptéren, továbbá minél több tesztet is be kellene szereznie a vírus terjedésének lelassítása miatt - sorolta.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arra kérte a kormányt, hogy nyissa meg a nemzeti kulturális alapot a munkájukat elvesztő művészek előtt. Az ellenzéki politikus szerint minden lehetőség adott, hogy az alapon belül létrehozzanak egy olyan kuratóriumot, amelynél az előadók bejelenthetik elmaradt bevételeiket.

Bár ez már az MTI hírében már nem szerepel, Hiller István elképzelése szerint az üres hanghordozói jogdíjakból elvett 25 százalékot ne vonja el a kormány a művészektől, mert ez is nagy segítség lenne nekik - a szerk.

Forrás: Pécsi STOP/MTI