MSZP: a lakhatás biztonsága mindenkinek jár

2020. október 16. 15:20 2020. okt. 16. 15:20

Az energiaárak csökkentését és széles körű épületfelújítási rendszer, illetve átfogó önkormányzati bérlakásprogram indítását sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Arról beszélt: a kormányzat a rezsicsökkentés óta nem követi az energiahordozók világpiaci árának esését.

Példaként hozta fel, hogy a magyar állam 30-40 forintért veszi azt a földgázt, amit 101 forintért ad a fogyasztóknak, ez pedig még a 25-30 forintos rendszerfenntartási díj mellett is "horribilis" összeg.

Hangsúlyozta: minél kevesebb pénzből gazdálkodik egy háztartás, kiadásainak annál nagyobb hányadát teszik ki az energiaköltségek. Megjegyezte, a legalacsonyabb jövedelműek jelentős hányada által használt tűzifa ára öt év alatt negyedével emelkedett.

Kunhalmi Ágnes szerint a lakosság egytizede nem vagy csak nagy áldozatok árán képes megfizetni az emberhez méltó élethez szükséges mennyiségű közüzemi szolgáltatást, ezért a szegényebbeket az átlagnál jobban támogató sávos rendszer kialakítását szorgalmazta.

Azt is felvetette sajtótájékoztatóján, hogy önrész nélküli, előfinanszírozott lakásfelújítási rendszert hozzanak létre, mondván, ezzel a szegényebbek számára is lehetővé teszik például az energiahatékonyságot növelő fejlesztést.

A szocialista párti politikus sürgette egyben egy országos önkormányzati bérlakásépítési program elindítását is. Három elképzelésük kapcsán arról beszélt: ezekben egyszerre jelennek meg a szociális, a környezetvédelmi és a gazdaságélénkítési szempontok.

Forrás: MTI