Müller Cecília: fontos az alapbetegségek karbantartása

2020. október 13. 12:54 2020. okt. 13. 12:54

A több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília hangsúlyozta: jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség.

A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy konzultáljanak a háziorvosukkal.

Müller Cecília elmondta: egyre több fertőzöttet, jelenleg 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Kitért arra: a elmúlt 24 órában 28 beteg halt meg, mindegyiküknek volt valamilyen krónikus betegsége. Továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, és többüknek volt valamilyen autoimmun betegsége.

Hozzátette: bővült az anyagcsere-betegségek köre is, a cukorbetegség mellett megjelent a köszvény. Az elhunytak között vannak továbbá daganatos betegek is.

A tisztifőorvos szólt arról is: az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztályban és 3 tejes iskolában van digitális oktatás érvényben.

(Címlapkép: MTI/kormany.hu)

Forrás: MTI