Nem utaztatják ősszel az átjelentkezők szavazatait

2019. augusztus 21. 10:49 2019. aug. 21. 10:49

Az október 13-ai önkormányzati választáson átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek "utazó voksok". 

    Az országgyűlési választáson a választópolgároknak lehetőségük van tetszőleges magyarországi településre átjelentkezni, hogy ott szavazzanak. Ekkor a választópolgár annak ellenére, hogy nem a lakóhelyén szavaz, a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire voksolhat, ugyanis a választás előtt eljuttatják a szavazólapját az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörbe.


    A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal - az október 13-ai voksolás esetében június 26-áig - már tartózkodási helyet létesített. Az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a választás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson. 


    A választópolgárnak október 9-éig a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. Eddig közel ötszáz választópolgár jelentkezett át, 2014-ben 18 461-en szavazhattak átjelentkezéssel. 


    Az önkormányzati választáson nincsenek az országgyűlési voksoláson megszokott, az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök, ugyanis az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörbe lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem tudják gyakorolni szavazati jogukat (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy bv-intézet is tartozik).


    A választópolgár átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.


    Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Forrás: MTI