Népszava: elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága

2022. augusztus 5. 08:36 2022. aug. 5. 08:36

Jakab Péter május végén – még pártelnökként – nyilvánosan vádakat fogalmazott meg Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettessel szemben, és a kizárását kezdeményezve, a Jobbik etikai bizottságához fordult. A módszert kifogásolva, Varga Zoltán Péter, a párt dunakeszi szervezetének elnöke Jakab Péter ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot. Potocskáné esetében az eljárás már korábban lezárult: az etikai bizottság arra jutott, hogy „a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek”.

A Népszava több forrásból úgy értesült, hogy Jakab Péter esetében is befejeződött a vizsgálat: az etikai bizottság elmarasztalta ugyan a volt pártelnököt, ám szankciókat nem szabott ki.

„Támadhatnak, ahogy csak akarnak. Fideszesek vagy a velük megalkuvók. Soha nem fogok meghátrálni! Soha!” – Más összefüggésben Jakab Péter ezt írta ki a közösségi oldalára csütörtökön. Jakab részben azokra a hírekre reagált, amelyek szerint frakcióvezetőként – még mielőtt leváltották volna – a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül nagy összegű szerződéseket kötött, másrészt pedig közvetlen munkatársa, Molnár Enikő facebookos bejegyzésére utalt. Molnár Enikő kedden számolt be arról, hogy miután Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese etikai eljárást kezdeményezett ellene, válaszlépésként ő is etikai eljárást kezdeményezett az általa „fideszes ügynökök” közé sorolt Potocskáné ellen.

Szerinte ugyanis Potocskáné Kőrösi Anita „szivárogtatott” a kormánypárti médiának, összejátszott a Fidesszel, hogy kiszorítsa Jakab Pétert a pártból. Molnár Enikő azt kérte: amennyiben bebizonyosodik, hogy Potocskáné Kőrösi Anita összejátszott a Fidesszel, zárják ki a pártból, az eljárás lefolytatásáig pedig függesszék fel a Jobbikban betöltött összes pozíciójából.

Potocskáné Kőrösi Anita a Népszava kérdésére kijelentette, hogy az eljárás, amit Molnár Enikő indított vele szemben, „hazugságokon alapul”. Az állítást, hogy fideszes ügynök lenne, „egészen abszurdnak” minősítette, és még a feltételezést is visszautasította. Megerősítette, hogy valóban etikai eljárást kezdeményezett Molnár Enikő ellen, ennek tartalmáról azonban nem szeretett volna nyilatkozni. Ez a párt belügye – mondta.

Molnár Enikő sem kívánt beszélni az ellene tett bejelentés tartalmáról, ő arra hivatkozott, hogy abban szenzitív adatok szerepelnek. Hangsúlyozta, hogy az etikai bizottság előtt szóban fogja ismertetni az álláspontját: attól tart, ha írásba foglalná, akkor az a Fidesz-médiánál kötne ki.

A Népszava megjegyzi: azokat a közleményeket, amelyek Jakab Péter megnyilvánulásairól tájékoztatnak, egy ideje már nem a Jobbik sajtóosztálya, hanem Molnár Enikő küldi a lapnak. Ezekben a közleményekben Jakab Péter párthovatartozás nélkül, egyszerűen csak „országgyűlési képviselőként” szerepel.

A Telex csütörtökön adta hírül: Jakab Péter 103 millió forint értékben írt alá négy évre szóló szerződéseket a frakcióvezetés beleegyezése nélkül, pár nappal azelőtt, hogy leváltották a frakcióvezetői tisztségről. A kormánypárti Magyar Nemzet a múlt héten egy 83 milliós tételről is írt, az ebbe a körbe tartozó szerződések életbe lépését azonban a Jobbik képviselői már megakadályozták. A bejelentéseiről elhíresült Tényi István feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Forrás: hirklikk.hu