Operatív törzs: meghosszabbítható a kijárási korlátozás

2020. március 27. 12:33 2020. márc. 27. 12:33

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra - mondta Kiss Róbert, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, megnyugtató rendőri jelenlétre törekednek, segítő, empatikus, lojális intézkedésekkel próbálják rávenni a lakosságot, hogy tartsák be a korlátozást.

Kiderült, eddig 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, ezt 39 ezer esetben ellenőrizték, 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 160-nál több esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. 

 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkormanyzat%2Fvideos%2F3070495586308342%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, megtiltotta a külföldiek beutazását, a hazatérő magyaroknak kötelezően egészségügyi vizsgálatot kell végeztetniük, és amennyiben felmerül a gyanú koronavírus-fertőzést illetően, vagy igazoltal fertőzöttek, 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

Hangsúlyozta, a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás nem öncélú, a vírus terjedésének lassítását hivatott szolgálni. Beszélt arról is, hogy gyerekkel ki lehet menni a szabadba levegőzni, de ne csoportosuljunk, munkába járáshoz nem kell igazolás, az idősek továbbra is kerüljék a boltba menést, az embereknek pedig a lakcímkártyájuktól eltérő helyen is kibekkelhetik a két hetet, a lényeg, hogy mindenki maradjon lehetőség szerint a négy fal között.

Forrás: Pécsi STOP