Orbán egyedül maradthat az EU ellen, a lengyelek készek feladni a költségvetési vétót

2020. december 3. 21:13 2020. dec. 3. 21:13

A lengyel kormány kész feladni vétószándékát és megszavazná az EU 2021-2027-as költségvetését - írja a Telex a Reuters cikke alapján.

A Reuters a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva tudta meg, hogy Lengyelország kész kihátrálni Magyarország mellől és hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást, azzal a feltétellel, hogy ahhoz egy tüzetes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

A lap szerint csütörtökön Gowin az Európai Bizottság számos vezetőjével tárgyalt, ezt követően azt közölte: 

"tudatosult bennünk, hogy ha vétót emelünk, akkor az új büdzsé helyett egy olyan megoldás lép életbe, ami nem lenne előnyös a számunkra".

Emellett azt is világossá tette, hogy a lengyelek és magyarok által ellenzett jogállamisái mechanizmus újratárgyalása nem lehetséges. Habár a lengyelek beéírik egy magyarázó szöveggel, aminek a célja, hogy világossá tegye: A szabályozás nem használható arra, hogy presszionálják a tagállamokat bármilyen más területen, mint az uniós források menedzselése.

Egyelőre nem lehet tudni a magyar kormány álláspontját, ugyanis a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány továbbra is fenntartja vétószándékát, és amennyiben jogállamisági rendelettel együtt kell szavazni a másik két, a költésgvetést és a válságalapot érintő csomagról, akkor azt a magyar kormány megakadályozza.

Forrás: Reuters/ Telex.hu 

Címlapkép: Orbán Viktor