Orbán: fontos, hogy a gyermekeink magyarok legyenek

2021. december 3. 08:47 2021. dec. 3. 08:47

Mindenkit meg fognak keresni decemberben, akinek lejár a védettségi ideje, és értesíteni fogják arról, hogy ez bekövetkezett, a megkeresések online történnek majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szólt arról is, hogy Brüsszel azt szeretné, hogy a bevándorlás, energia-áremelés, és gyermeknevelési kérdésekben engedjen a kormány, de ez nem történik meg, ezért akarnak változást az itthoni kormányban.

Az elmúlt két hétben az emberek biztonsága az oltásoknak köszönhetően jelentős mértékben nőtt – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint a számok is magukért beszélnek, hiszen az oltási akció során csütörtök estig eddig egymillió oltást sikerült beadni, ebből 115 ezren az első, 800 ezren pedig a megerősítő, harmadik oltást kérték.

A harmadik oltásokat tekintve egészen száguldunk, a magyar lakosság 27 százaléka vette fel a harmadik oltást itthon, míg az uniós átlag 10 százalék körül van - rögzítette a kormányfő, aki szerint a legnagyobb ajándék, amit idén egymásnak adhatunk, ha oltakozunk, ezért a kormány újabb akcióhetet fog indítani - írja az Origo.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Bár nagy terhet jelent az egészségügy számára az oltási akciópontok felállítása, de eddig ők is és az őket segítő katonák, rendőrök is jól állták a sarat – rögzítette Orbán Viktor, majd megjegyezte: Ausztriában azért kell zárni, mert a kórházi ellátási kapacitás gyengébb, mint Magyarországon, nekik arányaiban kevesebb bevonható kórházi ágyuk van.

A kormányfő megerősítette, hogy mindenkit meg fognak megkeresni decemberben, akinek lejár a védettségi ideje, és értesíteni fogják arról, hogy ez bekövetkezett. A megkeresések online történnek majd – tette hozzá.

– A pedagógushiány nem kellemes dolog, de ha a gyerekeink nagy számban betegszenek meg, az még nagyobb baj – fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy sokan elhagyhatják a tanítói pályát azért, mert kötelező az oltás számukra. – Nekünk szülőknek a gyerekünk a legfontosabb – rögzítette a kormányfő, aki arra kérte a pedagógusokat, hogy ezt értsék meg.

Az új omikron variánssal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy egyelőre még bizonytalan minden, és a tudósok közt nincs még konszenzus például arról, hogy mennyire fertőz, milyen konkrét tünetei vannak, de ennek ellenére jobb az óvatosság.

Orbán Viktor a gyermekvédelmi törvényről azt mondta, hogy a saját gyerekeink nevelése ügyében megvan a véleményünk és ebbe sem az Európai Bizottság, sem a velencei bizottság nem szólhat bele.

Fontos, hogy a gyermekeink magyarok legyenek, és vigyék tovább a kultúránkat. Ezt a pozíciót fogjuk védeni – mondta a kormányfő. „Ha így gondolkodunk, akkor meg kell védeni ezt az álláspontot. Nyugaton van egy hullám, ami nem tartja tiszteletben a szülők azon jogát, hogy a szexuális nevelés csak a szülő dolga" – mondta.

A kormány egyedül nem tudja megvédeni a magyarok érdekét, és ezért van szükség a népszavazásra. Hasonló történt 2016-ban is – emlékeztetett Orbán Viktor. Magyarország egy népszavazással megvédte magát, és most ugyanezt kell tenni. A helyzet az, hogy valóban zsarolnak minket, de ami jár, az jár – tette hozzá.

A gazdaságunk az egységes európai piac része, a pénz nekünk jár, és ezt a helyzetet nem lehet hosszútávon fenntartani – mondta a kormányfő. Ez egy idegjáték is – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a zsarolásnak nincsen meg a ténybeli alapja. Magyarország egy normális ország ebben a pillanatban, de óriási a nyomás. Ha nem lenne fontos ez az ügy, akkor az Unió nem akarná, hogy vonjuk vissza a gyermekvédelmi törvényt – fogalmazott.

Igenis fontos ez az ügy Brüsszel számára, mert elvárják azt, hogy az LMBTQ- aktivistákat engedjük be az iskolákba, óvodákba. Ha nem lenne fontos ez az ügy, akkor Brüsszel nem csinálna balhét – hangsúlyozta a kormányfő.

Egy választás nem egy délutáni kiruccanás, hanem egy komoly dolog, és arról szól, milyen lesz a jövőnk. Brüsszel azt szeretné, hogy a bevándorlás, energia-áremelés, és gyermeknevelési kérdésekben engedjen a kormány, de most ez nem történik meg, ezért akarnak változást - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nagy energiacégek nem fogják áthárítani a többletköltségeiket a fogyasztókra, és a veszteségeket nekik kell állniuk. A kormány döntött arról, hogy 33 ezer kisvállalkozó beléphet az egyetemes szolgáltatói díjszabásba. Az árbevételüknek 4 milliárd alatt, és 10 fő alatt kell lennie, hogy belépjenek ebbe – ismertette a kormányfő.