Pécsett tartott fórumot Karácsony Gergely

2021. szeptember 11. 09:54 2021. szept. 11. 09:54

Pénteken Baranyában járt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki először a huszadik alkalommal megrendezésre kerülő szentlőrinci lobbi partira, majd Szigetvárra, utána pedig Pécsre látogatott el.

A Pécsett tartandó fórumra Karácsony Gergely mellett több baranyai politikus, illetve az előválasztáson elinduló jelölt látogatott el.

A rendezvényt Pécs polgármestere, Péterffy Attila nyitotta meg, aki elmondta, hogy a 2019-es önkormányzati választási sikerek Budapesten és Pécsett is reményt adtak arra, hogy a Fideszt le lehet váltani.

Szerinte 2019-ben a pécsiek kifejezték, hogy elég volt a fideszes városvezetésből és máshogyan kell vezetni a várost.

„Pécs nem jobb és baloldali, hanem gyarapodó és szabad város akar lenni.”

 

 

Péterffy Attila elmondta, hogy Pécsinek lenni különleges állapot. A város mindig hűséges volt hagyományaihoz, sokszínűségéhez, illetve a szabadságához. Ezek az értékek, amikért nap mint nap harcol a városvezetés.

Olyan embert támogat, aki elfogadja ezeket az értékeket, nyitott a párbeszédre, az együttműködésre, és kormányfőként szabadságot ad majd a városoknak, ezért támogatja Karácsony Gergelyt.

Péterffy Attila után Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke következett.

„A jövő elkezdődött, mondta valaha a Fidesz, de most ők lehetnek a múlt, “a jövőt most mi írjuk” – mondta Tóth.

 

 

Az MSZP társelnöke biztos abban, hogy Karácsony Gergely lesz Magyarország következő miniszterelnöke.

 

„Az MSZP közössége erős, akár még a felcsúti focipályát is fel tudják szántani”

 

Szerinte a Fidesz fél és, ezért áll bosszút az önkormányzatokon, ezért privatizálta a felsőoktatást.

Arra bíztatott mindenkit, hogy vegyenek részt az előválasztáson és támogassák Karácsony Gergelyt, mert ő képes arra, hogy valódi fordulatot hozzon Magyarország életében.

A szót Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere és a Baranya 4-es választókerület képviselőjelöltje vette át.

Koltai leszögezte, hogy ő nem politikus csupán egy egyszerű szentlőrinci polgármester.

Elmondta, hogy Baranyában nagyon sok és szegény település van és az elmúlt időszakban ezekre mind kilátogatott.

Koltai Péter megnyugtatott mindenkit, hogy a győzelme azt jelenté, hogy egy magasabb szinten tudja majd képviselni a megyét és hatékonyabban tud majd küzdeni az Ormánságban élőkért.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Baranya 2-es választókerület képviselőjelöltje tudja, hogy milyen gondokkal küzd a megye és a város.

Szerinte ez szomorú mérlege az elmúlt 10 év kormányzásának.

„Le kell váltani ezt a kormányt közösen, és a pécsi helytartót, Hoppál Pétert.”

 

Baranya egy főre eső ipari teljesítmény tekintetében a 19. helyen áll a megyék rangsorában, ez egy évtizede így van, ami a kormány felelőssége – mondta.

Felhívta figyelmet arra, hogy Péterffy Attila által vezetett város egy borzasztó „örökséget” örökölt a Fidesztől, több mint 20 milliárdos adósággal adták át a várost úgy, hogy Fidesz-kormány volt a hátuk mögött.

„A PTE kiszervezése a legdöbbenetesebb lépése volt a kormánynak. Pécs és az egyetem sorsa összekapcsolódik, az új kormány egyik első intézkedés lesz a PTE autonómiájának helyreállítása.”

 

Utána Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke következett, aki rögtön az elején biztosított mindenkit arról, hogy kormányváltás esetén az egészségügyi dolgozók 50%-os béremelést fognak kapni.

A nyugdíjakról is kifejtette a véleményét: az infláció hatalmas, mennek fel az élelmiszerárak és az infláció elvitte a nyugdíjemelést, amin változtatni kell.

„Senki nem kaphat kevesebb nyugdíjat mint a létminimum!”

 

Szerinte is Karácsony Gergely az egyetlen jelölt, aki képes arra, hogy legyőzze Orbán Viktort. A Fidesz több száz milliót költött már a Karácsony ellenes kampányra.

Mellár Tamás, a  Baranya 1-es választókerület képviselőjelöltje, országgyűlési képviselő folytatta.

Szerinte ez az ország nem bír ki még négy évet Orbánékkal, akik kivezetik az EU-ból az országot, és gazdasági válságot idéznek elő.

Elmondta, hogy szükség van egy közös programra, ezen már hónapok óta dolgoznak.

A szót az est „főszereplője” vette át, Karácsony Gergely.

A főpolgármester elmondta, hogy le kell mosni a politikáról a gyalázatot és visszaadni annak eredeti értelmét.

„Nem csak úgy lehet politikát csinálni, ahogy Orbán Viktor csinálja. Nem akarjuk elfogadni, hogy arról kell szólnia a politikának, hogy ki a nemzet része és ki nem.”

 

Ferenc pápa szerinte a világ egyik legbölcsebb vezetője. Az egyik legfontosabb mondat a pápa könyvében az, hogy próbáljuk meg megint nagy betűvel írni a politika szót.

A következőt válaszolta annak a fideszes politikusnak, aki megkérdezte tőle, mit kér a visszalépésért: “Azt, hogy ne legyetek ilyen rohadt gonoszak.” Ezt a feltételt nem sikerült teljesíteni.

Nem az a dolgunk, hogy beleüljünk ugyanabba a székbe, ahol ők ülnek most. 

„Trónfosztásnak kell történnie Magyarországon. Ki kell vontatni a trónszéket a politikából.”

„Végre nem a népen fognak uralkodni, hanem a nép fog uralkodni.”

 

 

„Nem csak revans kell, hanem egy új korszakot kell nyitni. Azt a jelöltet kell keresni, aki össze tudja tartani a sokszínű ellenzéki tábort, és aki a nem elkötelezetteket is meg tudja majd szólítani. Ki tud a legjobb csapatkapitány lenni, az a kérdés. Olyan csapatkapitány kell, aki tud a másik fejével is gondolkodni.”

A pártoknak vezetéséről ő tudja a legtöbbet, és azt is tudja, mennyire veszélyes ellenfél a Fidesz.

Az őt ért támadásokról elmondta, hogy jól csinálhat valamit, ha ennyit támadják.

„Van egy nihilista kormányunk, ami semmiben nem hisz, csak a saját zsebét tömi, amivel szemben állnak a demokratikus értékeket képviselő pártok.”

 

Az eseményről készült élő videót itt tudják megtekinteni:

 

Nyitókép: Pecsma.hu