Rektori fizetések: akkor most mennyi az annyi?

2010. június 12. 09:28 2010. jún. 12. 09:28

A Fővárosi Ítélőtábla precedens értékű döntésében kimondta, hogy a rektorok fizetése nyilvános adatnak számít. A vezetők először azt mondták, június 11-én döntenek arról, hogy megosztják-e a nyilvánossággal fizetésüket, majd mégis közzétettek egy dokumentumot, amelyből viszont a konkrét összegek nem derülnek ki, csupán az, hogy milyen elemekből tevődik össze a bér.



A Fővárosi Ítélőtábla május 27-i jogerős döntésében kimondta, hogy a Szent István Egyetem rektora, rektor-helyettesei valamint dékánjai fizetése közérdekből nyilvános adatnak minősül, ezért azok nyilvánosságra hozandók.

Bár a rektorok korábban azt mondták, még megtárgyalják az ítéletet, és csak a Magyar Rektori Konferencia június 11-ei ülésén döntenek arról, hogy az ítéletet magukra is vonatkoztatják-e, nem sokkal később mégis úgy határoztak, hogy juttatásaikat nyilvánosságra hozzák - meglehetősen felemás módon.
A Magyar Rektori Konferencia honlapjára kitett dokumentum kevés konkrétumot tartalmaz, ebből csupán annyit tudhatunk meg, hogy a rektorok legkevesebb 300 ezer forintot kapnak garantált illetményként, amelyhez hozzájön még 60 ezer forint illetménypótlék, valamint egy bizonyos összegű illetménykiegészítés és a jutalom. Hogy hány forint ez az illetménykiegészítés, az nem derül ki, ahogy a jutalom pontos összegét is homály fedi.

A dokumentum emellett nem tartalmaz sem az éves, sem a havi bérre vonatkozóan konkrét összegeket, nem tudhatjuk meg belőle, például 2008-ban nettóban vagy épp bruttóban mennyi pénz ütötte a vezető tenyerét. Ezekre az adatokra egyelőre várni kell, úgy tudjuk, az összegeket az illetékes minisztérium fogja közzétenni.

Eddig egyébként két rektor osztotta meg a nyilvánossággal fizetése pontos mértékét. A Budapesti Corvinus Egyetem rektora, dr. Mészáros Tamás 2008-ban havi nettó 1,521 millió forintot, 2009-ben nettó 1,273 millió forintot, 2010-ben pedig nettó 1,253 millió forintot keresett, ami bruttóban 2008-ban havi 2,731 millió forint, 2009-ben és 2010-ben 2,36 millió forint volt, és ebben benne van már a prémium is - közölte a STOPpal az egyetem. Azaz a rektor 2009-ben évi bruttó 28 millió forintot kapott, és ugyanennyire számíthat 2010-ben is.

Ennél kevesebbet keres(ett) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektora is. Az origo.hu információi szerint Szabó János 2009-ben és 2010-ben is havi bruttó 696 ezer forintos bérrel számolhatott, ami mellé kapott még bruttó 60 ezer forint vezetői pótlékot is.

2009 januárja és júniusa között további havi 15 ezer forintot kapott közalkalmazotti keresetkiegészítés címén, és tavaly még 908 ezer forintos prémiumban is részesült. A ZMNE által közölt adatok szerint a rektor idén áprilisig kapta fizetését, február óta őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban van.

A STOP megkereste a többi állami felsőoktatási intézményt is, ám a Kecskeméti Főiskola úgy tájékoztatott: az adatokat megküldték az "illetékes minisztériumnak", amely majd közzéteszi azokat.