Hétfőn elindul Pécsen a városi vadgesztenyefa állomány, rózsaágyak és dézsás növények permetezése

2024. május 4. 09:07 2024. máj. 4. 09:07

A BIOKOM Nonprofit Kft. 2024. május 6-10. között végezteti szakvállalkozóval a városi közterületeken a vadgesztenye állomány, rózsaágyak, valamint a dézsás növények növényvédelmi munkáit. A vegyszeres növényvédelmi munkákra a fehérvirágú vadgesztenyefák esetén a vadgesztenye aknázó moly első nemzedékének rajzása miatt van szükség - írja sajtóközleményében a Biokom Nkft.

A permetezési munkákra az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. A felhasznált permetszerek vadgesztenyék kezelése esetén:  Tazer 25 SC (gombaölő), Coragen 20 SC (rovarölő), Vektafid A (rovarölő), Csöpp Mix (lombtrágya). A rózsaágyak esetén: Topas 100 EC (gombaölő), Thiovit Jet (gombaölő), Cuproxat FW (gombaölő) DECIS Mega (rovarölő), Vektafid A (rovarölő), Csöpp Mix (lombtrágya), míg a dézsás növények esetén: Csöpp Mix (lombtrágya), Mospilan 20 SG (rovarölő) DECIS Mega (rovarölő) Topas 100 EC (gombaölő). A használt szerek III. forgalmi kategóriájú, ún. szabad forgalmú szerek, közterületi felhasználásra szakemberek számára engedélyezett. A permetszer élelmezésügyi várakozási ideje 14 nap, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre, melegvérű állatokra nem jelentenek veszélyt, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

 

A kezelendő vadgesztenyefák közelsége által érintett lakosság szíves türelmét kérjük a munkálatok ideje alatt. A munkálatokat éjszaka tervezzük elvégezni, így kérjük az érintett lakosságot, hogy az általa fontosnak tartott intézkedéseket, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb. szíveskedjen a melléklet táblázatban foglalt időpontok szerint este elvégezni. Kedvezőtlen időjárás, illetve előre nem látható műszaki probléma az előzetes terveket módosíthatja.

 

A szolgáltató felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.