Rossz hétvégéje volt a Fidesznek

2020. január 13. 09:46 2020. jan. 13. 09:46

Több helyütt tartottak a hétvégén időközi választást, a Fidesz két helyen is nagyágyúkat vetett be a kormánypártnak szimpatikus jelöltek megsegítésére, de alulmaradtak a voksoláson az aspiránsok.

A Zala megyei Esztergályhorvátiban azért kellett megismételni a polgármesterválasztást, mert a választásra jogosult 362 lakó közül 237 szavazott a négy független polgármesterjelölt valamelyikére. Érvénytelen voksot nem találtak, a két legjobban szereplő induló, Brunner Tibor Kálmán és Farkas Tibor egyaránt 87-87 szavazatot kapott.

Az akkori jelöltek közül hárman indultak újból a január 12-i szavazáson, új indulóként a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltjét regisztrálták. A vasárnapi szavazáson a 371 választópolgár közül 256-an szavaztak, érvénytelen voks nem volt. A négy jelölt közül a függetlenként induló Brunner Tibor Kálmán 141, Farkas Tibor (független) 108, Proksa József (független) öt, a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben induló Németh Györgyi Ilona pedig két voksot gyűjtött be.    

A Hírklikk.hu megjegyzi, Farkas Tibor szimpatikus volt a Fidesznek, egyenesen a térség fideszes országgyűlési képviselője, Manninger Jenő kérte szórólapon a választókat, hogy rá szavazzanak. Ennek ellenére a szintén függetlenként indult, de a lap szerint köztudottan baloldali Brunnernek sikerült nyernie.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralján a függetlenként induló Dávid Zoltánt választották meg polgármesternek január 12-én. Az időközi voksolást azért írták ki itt is, mert tavaly októberben szavazategyenlőség állt elő. Vasárnap a választási névjegyzékben szereplő 358 cserépváraljai lakos közül 303-an szavaztak.

A posztért induló két független jelölt közül Dávid Zoltán 168, míg Tóth Tamás 132 érvényes szavazatot kapott. Tóth Tamásnak volt némi kormányzati hátszele, személyesen Tállai András állt ki mellette a Facebookon, de a jelek szerint ez nem volt elég a sikerhez.

Lakhegyen és Banán is független jelöltek nyertek

Négytagú képviselő-testületet, továbbá polgármestert is választottak a független Ujvári Katalin személyében vasárnap a Zala megyei Lakhegyen, ahol jelöltek hiányában tavaly októberben elmaradt mindkét választás.

 Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, az Egervárral közös önkormányzati hivatal jegyzője, a helyi választási iroda vezetőjeként az MTI-nek elmondta: a voksoláson a település 391 választópolgára közül 267-en szavaztak.

A hat polgármesterjelölt közül - öten függetlenek, egy pedig a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben szerepelt - Ujvári Katalin 90 voksot kapott. A négytagú képviselő-testület helyeire nyolc független jelöltet vettek nyilvántartásba, egyikük a polgármesteri posztért is indult.

A zalai településen azért kellett időközi választást tartani, mert - az országban egyedüliként - tavaly ősszel egyetlen polgármester- és képviselőjelölt sem volt.

A Komárom-Esztergom megyei Banán a független Toma Richárdot választották polgármesterré a szavazatok 40 százalékával - tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t.

Kocsis Gábor jegyző elmondta, az időközi választáson 59,5 százalékos volt a részvételi arány. A polgármesteri tisztségért hat jelölt indult. Toma Richárd 320 voksot szerzett, a település korábbi polgármestere, Horváth Márta 285 szavazatot kapott.

Az időközi választást szavazategyenlőség miatt írták ki, az előző szavazáson Horváth Márta és Toma Richárd egyformán 232 szavazatot kapott.

Forrás: MTI/Hírklikk.hu