Schmidt Mária tiltakozik Szabó István életműdíja ellen

2020. február 4. 10:26 2020. feb. 4. 10:26

Az utóbbi időben háttérbe szorult, de még kormánybiztos, aki Dózsa László 1956-os fantomhőstetteit favorizálja történelmi realitásként – lényegében feljelentette az Oscar-díjas rendezőt a pártnál.

Schmidt Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmbiztosnak és L. Simon Lászlónak címzett Facebook-posztban tiltakozik az ellen, hogy az Oscar-díjas rendezőt a Magyar Mozgókép Szemlén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazza.

„A hír megdöbbentett és felháborított. Köztudott, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó és elsők között dokumentálta Gervai András. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az M-19593-as munkadossziéban fellelhető iratok egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy Szabó István ügynöki tevékenysége során számos terhelő adattal segítette az 1956 utáni kádári megtorlást” – írja a kormánybiztos.

„Tisztelt Miniszter Úr, Államtitkár Úr, Kormánybiztos Úr és Képviselő Úr!

2020-at írunk. Szeretném hinni, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás és több mint hatvan évvel 1956 után, eljutottunk végre oda, hogy nem a bűnösöket ünnepeljük és tüntetjük ki, hanem a hősöket és az áldozatokat.

Kérem Önöket, hogy tisztázzák a kulturális kormányzat álláspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban! Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése. Kérem ezen felül az Önök segítségét abban, hogy ne egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága és gyermekeink, unokáink elé példaképként. Ez a díj ugyanis egy egész életutat tervez elismerni. Ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába.” – írja Schmidt nyílt levelében.

Forrás: hirklikk.hu