Tanári sztrájk: az Alkotmánybírósághoz és a Kúriához fordult a PDSZ

2019. július 24. 15:27 2019. júl. 24. 15:27

Az Alkotmánybírósághoz és a Kúriához fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a május végén lefújt sztrájk és a bíróságok eljárása miatt. A szakszervezet kész a strasbourgi bíróságig is elmenni. Augusztus végén tüntetés lesz a köznevelési törvény módosítása miatt.

Lefújt sztrájk után jogi igazságkeresés

Mint ismert, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még május 29-re hirdetett meg sztrájkot, hogy ezzel tiltakozzanak esősorban a tanárok és diákok túlterheltsége, a tanári bérek emelése miatt, ám végül le kellett fújni a munkabeszüntetést.

Ráadásul a tankerületek és a szaktárca sem voltak túl segítőkészek, a tankerületi vezetők szerint a szakszervezetnek nem velük kellett volna egyeztetni az elégséges szolgáltatásról (ha erről nincs megegyezés, akkor a munkabeszüntetés vadsztrájknak minősül, az ebben résztvevőket pedig nem védi a törvény), hanem a kormánnyal. Csakhogy 2016-ban hasonló helyzetben az akkor még létező Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tárgyalt a tanárokkal - mondta el májusban a Pécsi STOP-nak Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője és országos választmányi tagja.

Arról is beszámolt, hogy "beadtak egy csomó keresetet a bíróságra, és az ügyvédjük szerint szó szerint megegyező válaszokat kapnak különböző összetételű bírói tanácsoktól." A kereseteket a tankerületek és szakképzési központok egységes elutasító leveleire válaszul indították - írtuk korábbi cikkünkben.

A PDSZ elindított közben egy számlálót is arról, hogy hány nap telt el azóta, hogy a bírósághoz beadták a keresetüket - a bíróságnak ugyanis öt napja lenne ezeket elbírálni. Ám a számláló azóta is pörög, már 2 hónap 11 napnál jár.

Alkotmánybíróság, Kúria, nemzetközi bíróság

Ezek után jutott el odáig a PDSZ, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak alkotmányjogi panaszukkal, valamint a Kúriát is megkeresték felülvizsgálati kérelmükkel.

Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke az ATV műsorában mondta el, hogy "fellebbeztek, és azt kérték a bíróságtól, hogy állapítsák meg, kinek a hatásköre megállapítani a még elégséges szolgáltatást, amely egyik sarkalatos pontja a közszférában létrejövő munkabeszüntetésnek.

A PDSZ szerint ebben nem a kormány, hanem a munkáltató illetékes. Szűcs szerint állami fenntartású intézményeknél még csak-csak jogosult lehetne a kormány, de egyházi vagy alapítványi intézetnél már nem jogosult.

Az elsőfokú megállapításokat helybenhagyta a másodfok is, és nem rendelkezett arról, hogy mit tekint még elégséges szolgáltatásnak a közoktatásban"

- olvasható a cikkben.

A szakszervezeti elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, nem tudják elfogadni, hogy a kormány legyen illetékes minden munkáltató helyett, mint ahogy a másodfokú bíróság ítéletét sem tudják elfogadni.

Ha a fentebb említett két helyen sem kapnak érdemi jogorvoslatot, akkor pedig nemzetközi bírósághoz fognak fordulni. Addig azonban a PDSZ sztrájkot nem szervez, amíg ezeket a kérdéseket nem tisztázták, sokkal inkább a polgári ellenállás irányába gondolkodnak.

Augusztus 31-én, a nyár utolsó napján egyébként tüntetés lesz Budapesten a köznevelési törvény módosítása miatt.

Forrás: Pécsi STOP/atv.hu