Tóth Bertalan: nem kéne ellopni az uniós pénzeket, és akkor már jönnének a források

2022. július 21. 05:30 2022. júl. 21. 05:30

Az emberekkel fizetteti meg a Fidesz, amit a választás előtt kiosztott – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője a Spirit FM rádió műsorában.

„Hazudott a választóknak. Iszonyatosan sok pénzt a költségvetésből kiosztott (...) hogy megnyerje a választást, és most egyszerűen visszaszedi” – mondta a szocialista politikus.

Az adóvisszatérítés, a nyugdíjprémium vagy a 13. havi nyugdíj több ezermilliárd forintját, amivel a kormány „meglehetősen kiürítette” a költségvetést a választás előtt, a magyar állampolgárok fizetik meg tranzakciós adóban, a jövedéki adó növelése révén, a 600 milliárd forintos „rezsivédelmi alapba” befolyó összegekkel, a kata eltörlésével, és az áram után feleslegesen befizetendő áfa révén – sorolta.

„Amit a választás előtt szavazatokért kaptak a magyar választók, azt most szépen a Fidesz visszafizetteti”

– fogalmazta meg újra.

Ráadásul amivel a kormány a választási kampányban folyamatosan riogatott ellenzéki győzelem esetére, „azt (...) ő most megvalósítja” – mutatott rá a társelnök.

„Igencsak megkérdőjeleződik így ennek a választásnak a legitimitása” – fűzte hozzá.

A kormány az átlagfogyasztás feletti áramár-emeléssel az MVM-et is kompenzálja a gázárnál átlagfogyasztásig adott kedvezményért, amelynek így a megmaradó rezsicsökkentéssel kapcsolatban nem lesz pluszkiadása – mutatott rá.

„Ebből az következik, hogy a magyar kormány nulla százalékos rezsitámogatást ad a magyar lakosságnak, merthogy beszedi az áramoldalon” – vonta le a következtetést. Ezen felül az átlagfogyasztás fölötti emelt áramár 27 százalékos áfája is „azonnal becseng a költségvetésbe” – jegyezte meg.

Az ellenzéki pártok most még inkább arra koncentrálnak, hogy „a magyar embereknek legyen jobb” – mondta. Olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek az emberek megélhetését segítik, mint tették azt a Covid-járvány alatt is. Sok javaslatukat meg is valósította az akkori kormány – mutatott rá.

Kérdésre visszautasította, hogy az ellenzéki pártok nemzetközi fórumokon lobbiznának a Magyarországnak járó uniós források kifizetése ellen.

„Mi nem helyezünk semmilyen nyomást a brüsszeli tárgyalások során senkire. Egyszerűen a magyar kormánynak kellene teljesíteni a jogállamisági feltételeket. Nem kéne ellopni az uniós pénzeket, és akkor már jönnének a források” – hangsúlyozta.

Mint mondta, az MSZP partner lesz minden olyan ellenzéki eszköz kihasználásában, „ami akár meglepetéssel is szolgálhat”; „hozzá fogja tenni a magáét”, hogy az ellenzéki együttműködés pártjai közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, illetve rendkívüli parlamenti üléseket szorgalmazzanak. Mindkettőt közösen tudják csak megtenni – magyarázta; előbbit 50 országgyűlési képviselőnek, utóbbit 40-nek kell kezdeményeznie.

Rendkívüli ülésre a szocialistáknak is lesz saját javaslatuk – tette hozzá.

Azt, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a kata-törvényt, úgy kommentálta: „abszolút nem lepődtünk meg. (...) Ha fideszes pártkatonát keresünk, akkor Novák Katalin teljesen megfelel ennek az ismérvnek”.

Elmondta: a katások „rendkívüli módon nehezményezik, hogy amíg nekik ellehetetlenítik a megélhetésüket, brutális adóemelést kell elszenvedniük, addig például a profi focisták adókedvezménye (...) ugyanúgy megmaradt”. Novák Katalin hivatala is kapott a törvény aláírása előtt plusz egymilliárd forintot protokollkiadásokra – jegyezte meg.

„Ami fontos Orbán Viktornak, arra van pénz; ami fontos a magyar családoknak, arra sajnos nincs”

– szűrte le Tóth.

A kata-törvény miatti demonstrációkról azt mondta: mindig tiszteletben tartják a tiltakozók kérését, ha nem kívánnak pártos felszólalókat. Ugyanakkor megjegyezte: végül a rabszolgatörvény elleni tiltakozásoknál is „egymásra talált az utca és az ellenzék”.

Kérdésre az augusztus 20-i tűzijátékról azt mondta: az ünnepek fontosak, de a kormány által mutatott pazarlás és luxus „nem túl időszerű”; pártja elnökhelyettese, Komjáthi Imre, többször kérte a kormányt, vegye szerényebbre az augusztus 20-ikai ünnepet.

Forrás: hirklikk.hu