Tóth Bertalan szerint a választásokig kiderülhet Mészáros Lőrinc titka

2021. október 15. 13:09 2021. okt. 15. 13:09

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke arra számít: az országgyűlési választásokig lesz másodfokú ítélet a Mátrai Erőműről szóló tulajdonosi döntésekkel kapcsolatos perben, és a nyilvánosság megismerheti, mennyivel károsodtak az adófizetők és mennyivel gazdagodott Mészáros Lőrinc az erőmű adásvételi ügyletei során.

Mint mondta, büntetőjogi következményeinek kellene lenni annak, hogy az állam több mint 70 milliárd forintot költött el az adófizetők pénzéből arra, hogy Mészáros Lőrinc megszabadulhasson a veszteséges üzlettől, de „Polt Péter legfőbb ügyész működése (...) nem azt mutatja, hogy ezekben az ügyekben vádemelésig eljutnának az eljárások, sőt inkább az szokott lenni, hogy elindul egy nyomozás, amit megszüntetnek néhány héten belül”.

Ha a döntésekben tiltott állami támogatás bizonyítékait találják, az „viszont már európai fórumokra tartozik” és európai uniós jogot sért, és akkor eljárást lehet indítani – mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című adásában pénteken.

A társelnököt azután kérdezték, hogy született egy elsőfokú bírósági ítélet arról: kitakarásmentesen meg kell kapnia a Mátrai Erőmű állami eladásáról és visszavételével kapcsolatos tulajdonosi döntéseket Mager Andreától, a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli minisztertől.

Tóth azt mondta: biztos benne, hogy ezt az elsőfokú ítéletet a vagyonkezelők meg fogják fellebbezni, azonban ha megszületik a másodfokú, jogerős ítélet, attól számított 15 napon belül ki kell adni az iratokat.

Elmondta: az elsőfokú ítélet szerint „pár tízezer” forintot fizetnie kell a tulajdonosi döntésekben szereplő adatokért, de ezt a kompromisszumot hajlandó bevállalni; Mager eredetileg 426 ezer forintot kért volna a dokumentumokért.

A kitakarásmentes tulajdonosi határozatok azért is fontosak lennének, mert egy másik perben a másodfokú bíróság, megváltoztatva az elsőfokú döntést, úgy határozott, hogy fenntartja a kitakarásokat a Mátrai Erőmű adásvételi szerződésében és az azt megelőző értékbecslésben.

Kérdezték a társelnököt pártja csütörtöki elnökségi döntéséről, mely szerint az előválasztáson az MSZP Márki-Zay Pétert támogatja a miniszterelnök-jelöltek közül. Tóth azt mondta: az elnökségi döntésben „visszaköszön az MSZP közösségének az álláspontja”.

Leszögezte azonban, hogy az előválasztás „közös történet”, ahol a hat párt megállapodott a játékszabályokról is, „együtt vagyunk”. Újra leszögezte: az MSZP fönntartja, hogy bárki nyeri az miniszterelnök-jelölti előválasztást, „a Magyar Szocialista Párt ott fog állni mögötte a teljes csapataival és az aktivista hálózataival”, hiszen a legfontosabb célkitűzés a kormányváltás.

Márki-Zay támogatását azzal indokolta: mind a két miniszterelnök-jelölt vállalta az MSZP szociáldemokrata-zöld programja sok elemének – a bérek és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásának, a bérlakásépítési programnak – a megvalósítását a tévévitákban és nyilatkozataiban, „viszont mi úgy látjuk, hogy Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van a Fidesszel szemben, velünk együtt, közösen”, a program pedig akkor tud megvalósulni, ha kormányváltás van.

„Persze velünk együtt, hiszen azért a hat párt fogja adni az új kormánynak a parlamenti többséget” – jegyezte meg.

Kijelentette: vannak sarokpontok, melyekhez az MSZP ragaszkodik, s amire a párt Márki-Zaytól a vitában és azóta nyilatkozataiban is garanciát kapott: a bérlakásépítési program, a lakhatási válság kezelése, mely gazdasági szempontból fontos lesz az önkormányzatoknak és a helyi vállalkozásoknak, de a fiatalok életkezdését is segíti és szociális ügyeket is megold.

Másodikként az MSZP épületkorszerűsítési programját említette, „amihez nagyon-nagyon fogunk ragaszkodni, hogy a következő kormány programjában (...) nem csak programszinten, hanem megvalósításban is megjelenjen”: a fűtéskorszerűsítés és épületszigetelés, ami egyben zöld program is, hiszen csökkentheti a háztartások széndioxid-kibocsátását.

Örömét fejezte ki, hogy a Greenpeace által szervezett, a környezetvédelemről és a zöld programokról szóló vitában szintén visszaköszönt az épületszigetelési, fűtéskorszerűsítési program és a két jelölt között egyetértés volt; a program egyébként része a hat párt által megfogalmazott közös alapprogramnak - mondta.