Tóth Bertalan: teljesen új stratégiára van szükség

2022. április 26. 10:12 2022. ápr. 26. 10:12

Teljesen új stratégiára van szükség – indokolta Tóth Bertalan az ATV-ben, miért nem indul újra az MSZP társelnöki tisztéért a szocialisták következő tisztújításán.

„Nagyon nehéz lenne nekem most az én saját közösségem elé úgy odaállni, hogy (...) eddig ezt képviseltem, eddig ebben hittem, (...) a választók viszont ezt nem nagyon támogatták, de van egy új ötletem, (...) és fogadjátok el tőlem ezt az új ötletet, mert ez biztos, hogy működni fog” – mondta a tévé Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Politikai ars poeticájaként és négy éves pártelnöksége alapjaként az ellenzéki együttműködés létrehozását jelölte meg.

Mint mondta, ezt végigvitték: az együttműködés formai kereteit úgy valósították meg, ahogy 2018-ban a párt elhatározta, és amit a 2020-as kongresszusa is megerősített.

Felidézte: 2018-tól építi a Párbeszéddel a párt- és frakciószövetséget, sok választáson együtt indultak; 2018-ban közösen léptek fel a rabszolgatörvény ellen; az ő frakcióirodájában volt az első ellenzéki találkozó; ő mondta ki először az utcán tüntető tízezrek előtt, hogy az „egy az egy ellen” a legjobb felállás a Fidesszel szemben.

S bár a szocialista stratégia fő célkitűzése, a kormányváltás nem valósult meg, mégis sok kitűzött célt elértek, hiszen rengeteg baloldali elem került a közös ellenzéki programba.

Azt, hogy a választási kudarc után nem mondott le, azzal indokolta: a közös ellenzéki kampányban és az Állami Számvevőszék felé sok elszámolni valója van a pártnak, ezt a folyamatot szeretné végigvinni.

Mint mondta, az elmúlt négy évben „nagyon stabil alapokat sikerült összerakni” az MSZP gazdálkodásában, a párt azonban ezentúl lényegesen kevesebb támogatást kap majd a működéséhez, ami a közeljövőben „fájdalmas” leépítésekkel jár.

A szocialisták hálózatát azonban – ami a választási kampány gerincét is adta – meg fogják tudni őrizni – jelentette ki.

Azt mondta: a tisztújításon „bármi történhet; én szeretnék abban a csapatban is részt venni, hogyha igény lesz rá”, parlamenti frakcióvezetőként. Hangsúlyozta: az MSZP-nél a pártnak van frakciója és nem a frakciónak pártja, azaz a frakció ezután is a párttagság döntéseit képviseli. Csapatjátékosként azonban azt is tudomásul veszi, ha az új vezetés más csapatban vagy más frakcióvezetőben gondolkodik – tette hozzá.

Kérdésre Ujhelyi István társelnöki indulásáról azt mondta: leköszönő társelnökként nem szeretné minősíteni a leendő pályázók javaslatait, vagy megjelölni a majdani utódját.

„Ez egy demokratikus párt, nem királyságról van szó, hanem társelnöki pozícióról” – szögezte le.

„Teljesen jó célkitűzéseknek” nevezte az Ujhelyi által tervezett mozgalmi, közösségi és hálózatfejlesztést, szociáldemokrata közösségek létrehozását, azonban rámutatott: „a közösségnek ebben együtt kell mozdulnia”, azaz Ujhelyinek erről meg kell győznie a párt többségét.

Forrás: hirklikk.hu