Trump elítélt főtanácsadójával találkozott Orbán Viktor

2024. március 8. 08:17 2024. márc. 8. 08:17

Orbán Viktor a washingtoni magyar nagykövetségen találkozott Steve Bannonnal, Donald Trump korábbi elnöki főtanácsadójával – derült ki Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár X-bejegyzéséből.

Kovács a posztban – amelyhez egy, a találkozón készült képet is csatolt – azt írta, „A találkozó kihangsúlyozta a Magyarország és az Egyesült Államok közötti konzervatív párbeszéd és együttműködés erősítésére irányuló folyamatos erőfeszítéseket.”

A Kovács bejegyzését közlő hvg.hu emlékeztet: Bannont – aki 2016-ban Trump kampányfőnöke volt – 2020-ban tartóztatták le, miután az ügyészség azzal vádolta meg, hogy személyes költségei fedezésére fordította annak a 25 millió dollárnyi magánadománynak egy részét, amelyet az Egyesült Államok és Mexikó közötti fal felépítésére gyűjtöttek, és amelyből egymillió dollárt kapott egy nonprofit szervezeten keresztül. A vádbeli bűncselekmények alapján, a volt elnöki tanácsadót akár húsz  éves börtönbüntetéssel is sújthatták volna, de Trump elnöki kegyelemben részesítette.

Később a Kongresszus megsértése miatt is vádat emeltek ellene, mert megtagadta a tanúvallomást a 2021. január 6-i capitoliumi zavargások után, amelyeknek szervezője volt. Emiatt 2022 októberében négy hónap börtönbüntetésre és 6500 dolláros pénzbüntetésre ítélték. Orbán ekkor is kiállt mellette.

Orbán Viktor amerikai útja során, ma, azaz pénteken ellátogat Floridába is, ahol Donald Trumppal találkozik a volt elnök ottani birtokán.

Forrás: hvg.hu