Tüttő Kata: Budapest megmutatta, hogy másképp is lehet kormányozni

2023. február 3. 15:20 2023. feb. 3. 15:20

Nem volt könnyű az elmúlt egy esztendő vagy kicsit több is – választásügyileg – mondta az MSZP évadnyitóján Tüttő Kata szocialista politikus, Budapest főpolgármester-helyettese. De a következő másfél év is ilyen lesz, hiszen 2024-ben az európai palamenti és az önkormányzati választásokat egy napon tartják. Ez a 2 az 1-ben tipikus példája, melyet már samponban sem szeret – fogalmazott ironikusan.

„Egyszerre kell beszélnünk majd arról, honnan lesz háziorvos olyan körzetben, ahol már évek óra nincs és az európai egészségügyről, milyen kevés hely van az idősek otthonában, és milyen nagy az igény, milyen gondoskodási teher van a nők vállán, valamint az európai gondozási stratégiáról. Beszélünk a Röppentyű utca aszfaltozásáról és a nagy európai városokat összekötő infrastruktúrákról. Beszélünk arról, vajon lesz-e pénz hőszivattyúra a művelődési házban és rá lehet-e kötni a hálózatra, valamint Európa klímasemlegességről, chipgyártásról és a hidrogénalapú energiatárolásról…de izgalmas lesz” – sorolt fel a két választás témaköreiből néhányat Tüttő Kata.

Két választás és két küldetésünk van – fogalmazott –, megvédeni az önkormányzatokat, az önkormányzatiságot, a magyar demokrácia utolsó tartalékait, ahonnan egyszer majd vissza kell építeni a magyar demokráciát, illetve az, hogy az Európai Unió belső iránytűjét áthangoljuk, és az a közös jövőnket meghatározó döntéseknél a társadalmi igazságosság és szolidaritás felé mutasson – ehhez az kell, hogy az európai szociáldemokraták többségbe kerüljenek.

Tüttő Kata szerint ahhoz, hogy ez sikerüljön először meg kell erősödni - lelkileg. „Önbizalmat, erőt meríteni mindabból és mindazokból, akik baloldali programmal sikeresen kormányoznak, vezetnek települést, közösséget, felelősséget vállalnak és bizonyítják az uniónak, van egy másik út. A világ sikeres városait szociáldemokraták vezetik. Ne azért legyünk büszkék Tóth Józsefre, mert mindig újraválasztják, hanem arra a baloldali politikára legyünk büszkék, ami miatt mindig megnyeri a választásokat” – fogalmazott.

A rendszerváltás óta először van igazán baloldali főpolgármestere Budapestnek és Budapest példát mutatott járványkezelésben, az energiaválságban, a tanárokkal való szolidaritásban. Megmutattuk, hogy lehet másképp kormányozni – hívta fel a figyelmet.

Tüttő Kata felsorolta az ellentéteket is: a kormány ellehetetlenítette a sztrájkot, ellehetetlenítette résztvevő tanárokat – mi ezzel szemben érdekegyeztető fórumot hoztunk létre, bérmegállapodás kötöttünk, nemet mondtunk a rabszolgatörvényre. 

„Ők azt mondják, ide kínai egyetem kell – mi azt mondtuk, a város egyik legégetőbb gondja, hogy nincs megfizethető lakhatás, ezért Diákváros is kell. Ők azt mondják stadion – mi meg azt, hogy elviselhetetlenül sokat kell várni egy orvosi vizsgálatra, csökkenteni kell a várólistákat. Ők azt mondják, gazdaságvédelmi alap – mi azt mondjuk, szolidaritási alap. Ők azt mondják veszélyhelyzeti közlöny-kormányzás – mi azt mondjuk, részvételiség. Ők szállodafelújításra adnak pénzt barátoknak – Szombathely pedig közösségi bérlakásrendszert csinál, ők hétszeresére emelték a gáz árát – mi rezsitámogatást adtunk, ők bezárják a postát – a szocialista Őrsi Gergely pedig újranyitotta, ők kisvasutat építenek az Európai Unió támogatásából – mi pedig a napi félmillió utast szállító 3-as metrót újítjuk fel. Ők kiűzték az EU zászlót – mi visszahoztuk és kitűztük a magyar zászló mellé, ők azt mondjak, mindenki annyit ér amennyije van – mi azt gondoljuk, hogy akinek több jutott, az nagyobb felelősséggel tartozik a közösségünknek.”

A jövőről is szólt pár szót Tüttő Kata és akkor ismét iróniát vitt a beszédébe. 
„Megkérdeztem a Chat GPT-t, a néhány hónapja debütált mesterséges intelligenciát arról, ha egyetlen egy törvényjavaslatot terjeszthetne, ami jobbá teszi az emberek életét, mi lenne az? A válasz: alapjövedelem. Csökkenteni a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget.”

Tüttő Kata szerint „van, miből erőt merítsünk, van, kikre építsünk.”

Forrás: hirklikk.hu