Úgy eldugták a röszkei határsértőket, mintha védett tanúk lennének

2020. február 4. 15:30 2020. feb. 4. 15:30

Valahol Magyarországon letartóztatásban van négy férfi, akik Röszkénél erőszakkal áttörték a határkerítést. Motivációjukról mindenféle pletykák terjednek, de ezeket sem igazolni, sem cáfolni nem lehet, ugyanis senki nem mondja meg, hogy az első- és másodfokú bírósági tárgyalás közötti időszakban hova dugták el, pardon, hol tartják fogva őket.

Azért próbálkoztunk hollétük kiderítésével, mert annyi változat kapott már szárnyra a határon történtekkel, hogy szerettünk volna tiszta vizet önteni a pohárba. A legilletékesebbeket szerettük volna megkérdezni, hogy akciójukat pénzelte-e valaki Magyarországról vagy külföldről, szervezett csapat voltak-e, vagy csak ad hoc összeálltak, és miért éppen egy állandóan őrzött határszakaszon próbálkoztak.

Kálváriánk előzménye, hogy január 30-án a Szegedi Járásbíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, két palesztin és két szír állampolgárt egy-egy év letöltendő szabadságvesztésre, határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, pedig egy algériai férfit tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Emellett mindannyiukat kiutasították Magyarországról négy évre. Az ügyész és a védő egyaránt fellebbeztek, tehát másodfokra kerül az ügy, addig azonban a bíróság a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottak esetében letartóztatást rendelt el, ami teljesen érthető is, hiszen hova is mentek volna Magyarországon…

Megpróbáltuk tehát előkeríteni a két palesztin és két szír állampolgárt, hogy megkérdezzük őket is az esetről.

Először a Szegedi Járásbíróság sajtóosztályát kerestük meg telefonon, tudakolván, hogy mi a teendőnk ilyen esetben. Azt javasolták, hogy forduljunk az ügyészséghez vagy a büntetés-végrehajtáshoz.

A Csongrád Megyei Főügyészség sajtóosztályán szíves fogadtatásban részesültünk, de javasolták, hogy a bírósághoz vagy a büntetés-végrehajtáshoz forduljunk, ha nem sikerül, akkor írásban kérdezzük ismét az ügyészséget, és megpróbálnak segíteni.

Próbáltuk követni a bíróság által elindított vonalat: a büntetés-végrehatástól percek alatt meg is érkezett levelünkre a válasz: „Tájékoztatjuk, hogy a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget a válaszadásra”.

Valójában nem is számítottunk másra, így már készen állt a levél, amit a Csongrád Megyei Főügyészségnek címeztünk. Hogy végül mennyi követ mozgattak meg, hogy segítsenek, azt nem tudjuk, de a hegyet biztosan nem sikerült elhordaniuk. Válaszuk mindenesetre visszairányított minket a kiindulási pontra: „Az e-mailben jelzett ügyben, amely bírósági szakban van folyamatban, így a rendelkezési jogkör gyakorlója a bíróság, az alábbi elérhetőségen kaphat tájékoztatást: Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya (honlap, e-mail-cím, telefonszám)".

Utolsó mentsvárként tehát ismét a bíróságot kerestük meg, tőlük viszont mindeddig semmilyen választ nem kaptunk.

Valahol Magyarországon tehát letartóztatásban van négy férfi, akik erőszakkal áttörték a határkerítést. Motivációjukról mindenféle pletykák terjednek, de ezeket sem igazolni, sem cáfolni nem lehet, ugyanis senki nem mondja meg, hogy az első- és másodfokú bírósági tárgyalás közötti időszakban hova dugták el, pardon, hol tartják fogva őket.

Forrás: hirklikk.hu