Vesztegetés a PTE-n: már 20 gyanúsított

2010. június 16. 10:14 2010. jún. 16. 10:14

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már 20 gyanúsított ellen folytat eljárást a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) három hete kipattant vesztegetési botrány ügyében. Tízen őrizetben vannak, tízen szabadlábon védekezhetnek.



Az NNI Területi Főosztály Dél-Dunántúli Régiója 2010. áprilisa óta bűntetőeljárást folytat - a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatban -, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt - áll a hatóság szerdán reggel kiadott közleményében. Az ügyben eddig az iroda munkatársai 20 személyt gyanúsítottak meg, ebből 10 fő jelenleg előzetes letartóztatásban van, míg 10 személy szabadlábon védekezhet.
Múlt hétfőn este további két főt vett őrizetbe az NNI a Pécsi Tudományegyetemen. Mint ismert: egy héttel korábban a nyomozóhatóság nyolc embert tartóztatott le, az egyetem gazdálkodását érintő, bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés gyanúja miatt. Köztük volt az egyetem négy dolgozója, beleértve a PTE gazdasági főigazgatóját, informatikai vezetőjét, illetve négy külsőst, beszállító cégek munkatársait. A nyolc főt, és a később őrizetben vett kettőt előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság, mivel többjüknél fennállt a szökés-elrejtőzés, és mindannyiuknál a tanúk befolyásolásának, illetve az összebeszélés veszélye.

A hatóság mások mellett az egyetem gazdasági főigazgatóját, informatikai vezetőjét és beszerzési osztályvezetőjét vette őrizetbe