Vidnyánszky: az SZFE új tanárai félnek a megbélyegzéstől, és hogy földönfutókká teszik őket

2021. február 22. 12:32 2021. feb. 22. 12:32

Indul a tavaszi félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ehhez időzítve interjú jelent meg Vidnyánszky Attilával a Magyar Nemzetben, amelyet a 24.hu szemlézett.

Az SZFE 2020-ban megalakult kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a „hangos propaganda” ellenére, 1200-an jelentkeztek az egyetemre, ami közel hetvennel, öt százalékkal több a tavalyi adatoknál. Eközben mindössze négy hallgató hagyta ott az egyetemet. Azt Vidnyánszky is elismeri, hogy „többen vannak, akik passziváltak”, azonban hozzáteszi, ezt a járványhelyzet is indokolhatja, „nem feltétlenül a változás miatt” alakult így.

Az új egyetemi működéssel kapcsolatban elmondta, a filmes hallgatók órái már ebben a félévben átkerülnek a Duna TV egykori, Mészáros utcai épületébe, az Ódry Színpad helyett pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében fogják mostantól tartani a vizsgaelőadásokat. Vidnyánszky szót ejtett arról is, hogy az új kuratórium ellen tiltakozó Freeszfe Egyesület a színházi szakma megosztására törekszik, ennek érdekében „elfoglalnak egy zeneiskola számára felújított épületet”. Az már nem került be az interjúba, hogy a Freeszfe időközben lemondott arról a lehetőségről, hogy ők használják a korábban a Molnár Antal Zeneiskola számára felújított Damjanich utcai épületet.

Az interjú legerősebb állítása, hogy az SZFE új tanárai közül többek nevét be sem tudták még jelenteni, mert az érintett oktatók félnek, hogy azonnal megbélyegeznék őket.

Kiadták a parancsot, hogy földönfutóvá kell tenni bennünket. Ennél gyilkosabb szavakat nehéz elképzelni – fogalmazott Vidnyánszky. Ugyancsak nem árulják el a külföldi vendégoktatók nevét sem, mert „nemzetközi hadjárat indulna ellenük”.

Az interjú készítője „szoronghatnak a kollégái, melyikük kaphat Kossuth-díjat” felütéssel szóba hozta azt is, hogy Vidnyánszkyt felkérték, legyen tagja a Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságának. A felvetésre Vidnyánszky Attila azt mondta, megtisztelő, hogy kíváncsiak a véleményére, de nem ő dönt.