120 éve született Breuer Marcell, a világhírű pécsi építész

2022. május 21. 09:34 2022. máj. 21. 09:34

1902-ben született Pécsett, ahol alsó és középfokú tanulmányait végezte, majd a németországi Bauhaus művészeti szabadiskolában abszolvált.

Németországi tanulmányait követően Párizsba vette az irányt. Dessauban, a bútorműhely vezetője volt, mint a Bauhaus mestere. Számos bútortervet készített, épületberendezésekkel is foglalkozott. 1928-ban Berlinben kezdte meg magánépítészi pályafutását. Bútorokat és berendezési tárgyakat, valamint kiállításokat tervezett. Az 1930-as Werkbund kiállításon bemutatta szállodaépületének egy felépített lakóegységét.

Hazatérés

1934-ben költözött Budapestre, de a második világháború előszele már érezhető volt hazánkban, a zsidó ellenesség már igen erős volt, ezért zsidó származása miatt a Mérnöki Kamara nem vette fel tagjai közé, pedig előzőleg több társával közösen megnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár, illetve az Országos Társadalombiztosító Intézet tervpályázatait. Mivel a saját hazájában nem folytathatta az építészeti pályát, ezért egy évvel később, 1935-ben Angilába távozott.

Magyar építész külföldön

1937-től Anglia egyik leghíresebb egyetemén, a Harvardon oktatott építészetet, majd az Egyesült Államokba vette az irányt, Cambridge-ben dolgozott. A Bauhaus nemzetközi jellegét és Új-Anglia favázas épületeinek helyi karakterét ötvöző munkásságuk igen erősen hatott a családiház-építészetre, jóformán az Egyesült Államok egész területén. Ezt a stílust példázza Breuer saját lincolni háza (1939) és a waylandi Chamberlain-ház (1940); mindkettő Massachusetts államban).

Ezt követően New Yorkba költözött, ahol számos épület megtervezésére kérték fel, köztük a New York-i Whitney Museum of American Art, az Amerikai Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium épülete Washingtonban. Illteve részt vett az UNESCO New York-i épületének megtervezésében is.

1973-ban súlyos szívinfarktust kapott, ami miatt hosszabb kényszerpihenőre kényszerült. Két évvel később bejelentette, hogy visszavonul az aktív munkától, majd 1981. július 1-jén hunyta le örökre szemeit New Yorkban. Életében sose tért vissza Magyarországra.

Az idős építészmesterhez Pécs felkérése egy múzeum megalapítására, és épületének megtervezésére későn, néhány hónappal Breuer Marcell halála előtt érkezett. Pécsett így nem áll épülete (ahogy Magyarországon sem). Városunkban emlékét a könyvtárunk melletti sétány őrzi és a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Doktori iskolája viseli nevét.

 

Források: CSGYK blog, pte.hu