2020-ra lesz kész a vásárcsarnok, az aquapark az eredeti helyén épülhet

2018. december 17. 11:08 2018. dec. 17. 11:08

Interjút adott Páva Zsolt az önkormányzat lapjának, ebben beszélt a várost érintő fejlesztésekről. Az is kiderült, elvileg ad a kormány egymilliárd forintot az Árpád fejedelem iskola felújításra, csak ehhez 300 milliót az önkormányzatnak kell hozzáadnia.

Évösszegző interjút adott Páva Zsolt pécsi polgármester az önkormányzat lapjának, melyben több, a várost érintő fejlesztésről is beszámolt.

A felütésben már az ellenzéket sározta Páva, akik szerinte legutóbb már dolgozni sem akartak (az ellenzéki képviselők ugyanis kivonultak a decemberi közgyűlés elejéről a rabszolgatörvény botrányos elfogadása ellen tiltakozásul).

Páva arról is beszélt, hogy a város kiadásai magasabbak, mint a bevételei, ezért továbbra is szigorú gazdálkodás várható (a tavaly kiderült bő 7,5 milliárdos hiányt többek közt kirúgásokkal oldotta meg a városvezetés).

"Ezért tettünk azért, hogy cégek, befektetők érkezzenek Pécsre, csak így nőhet az iparűzési adóbevételünk. Az év második fele e tekintetben különösen jó volt: a Hanon óriáscég 450 munkahely létrehozását jelentette be, elkezdődött a munka a Magnus repülőgyárában, megjelent a Warema is, de például a Harman is folyamatosan bővít" - magyarázta a polgármester a lapnak, majd az interjú egy másik pontján a dél-koreai Hanon betelepülése is felmerült.

Azt is elárulta, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel közösen egy technológiai ipari parkot szeretnének létrehozni (és ennek támogatására van kormányzati szándék Páva szerint), de a pécs-pogányi reptér gazdasági célú átpozícionálása is tervben van.

Felmerült az új vásárcsarnok és az aquapark építése is, Páva szerint az előbbit kétszer újra kellett tervezni, mert az építőiparban elég nagy drágulás ment végbe. Ha minden jól megy, akkor 2020-ra lehet kész a vásárcsarnok (vagyis a 2014-es önkormányzati választás után 2019-es választáson is jó kampánytéma lehet).

Az akvaparkról a polgármester elmondta, a szakértők még viszgálják a Bőrgyár területén lévő kutat, hogy az képes-e legaláb 32 Celsius fokos hőmérsékletű vizet biztosítani. Ha ugyanis nem ad le ilyen hőmérsékletű vizet, akkor napenergiával kell felfűeni, ami drágítja a projektet.

"Mivel a kormánydöntés a Füzes dűlői területről szólt, így ide tervezték meg a mérnökök a komplexumot, és bár a civilek részéről felvetődött a Tüskésrét is mint helyszín, ám a szakértők szerint olyan infrastrukturális fejlesztéseket kellett volna ott végrehajtani, amelyek túlságosan megdrágították volna az építkezést" - magyarázta Páva Zsolt.

(A Füzes-dűlőről és a helyszínről még ősz elején azt mondta Kővári János ÖPE-s képviselő, hogy a kinézett terület 80 százaléka két magánkézben van, ráadásul az egyik birtokos céget pár nappal azután alapították, hogy Orbán Viktor 2015-ben Pécsett járt ígérgetni egy sort.)

Az Árpád fejedelem iskola felújításának elmaradása is szóba került, erről azt nyilatkozta Páva, hogy a kormány részéről már született döntés egy egymilliárdos támogatásról, amihez az önkormányzatnak 300 milliót kell hozzátennie. Az novemberben derült ki, hogy a felújításra szánt pénz egy részét az önkormányzat üzemcsarnok-építésre csoportosította át.

Az interjú végén Páva még kitért a Tüke Busz Zrt. helyzetére is, beszélt a beszerzendő új elektromos buszokról, és ismét elsütötte a szokásos sablondumát, miszerint régen (értsd: a szocialista városvezetés alatt) kigyulladtak, lerobbantak a buszok, de most töretlen fejlődés van.