68 lakásos tömbházat húznának fel a Pollack strand tőszomszédságában

2018. szeptember 25. 15:18 2018. szept. 25. 15:18

15 méter magas, 4-5 emeletes, 68 lakásos társasházat álmodtak a Pollack strand és a Bálicsi út közötti húzódó területre. A telek a Pécsi Sörgyáré volt, de úgy tudni, azt követően cserélt gazdát, hogy magát a sörfőzdét is eladták, az pedig Matolcsy György rokonságának érdekeltségébe került. A társasház építését Pécs építési szabályzata módosítás nélkül nem tette lehetővé, de információink szerint érkezett olyan javaslat, mely ezt az akadályt elháríthatja az útból.

Magáról a tervezett beruházásról egy telepítési tanulmányterv szól, ami Pécs szerkezeti tervének, helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításához készült a Bálicsi úti, 5093 helyrajzi számú területre vonatkozóan idén tavasszal.

Ebből kiderült, hogy a szóban forgó ingatlan fejlesztésével és tervezésével megbízott PolCon Kft. kezdeményezte Pécs önkormányzatánál az ingatlant érintő szabályozási előírások felülvizsgálatát, az ingatlanon tervezett beruházás megvalósulása érdekében, a telek terület-felhasználási módjának, szabályozási környezetének módosítását érintően a településrendezési eszközök módosítását.

A dokumentum kitér rá, hogy a Rókusdomb városrészében fekvő terület nincs rossz helyen. A Mecsekoldal egyik gyűjtőútja, a Bálicsi út mentén fekszik, melyet egy hónapokat csúszó projekt során éppen most kötnek össze a Petőfi utcával a dombon keresztül.

A közelben található Idrisz Baba türbéje, az ingatlan közvetlenül szomszédos a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának ingatlanával. A közelben további egyetemi telephelyek (szülészet, onkológia, TTK) találhatók, a Rókus domb keleti oldalában középfokú oktatási intézmény (művészeti szakközépiskola), alatta szociális ellátó intézmény, a domb lábánál pedig a Pécsi sörfőzde működik. A területen, illetve környezetében az összes szükséges közmű rendelkezésre áll, a Bálicsi úton futó közművekről az ingatlan kiszolgálható.

Bérpalota az egyetemi karok szomszédságában?

A tanulmányterv szerint a telekre a szomszédos egyetemi épületek tömegformálásához kapcsolódó, alapvetően lakásokat tartalmazó épület elhelyezése, mely reagál a környezeti adottságokra, telken belül biztosítja a parkolási igényt, és kis részben lehetőséget biztosít a környezetében jelen lévő diákság kiszolgálására is. Egy zárt, belső udvaros, lapos tetős, részben zöldtetős kialakítású épület lebeg a tervezők szeme előtt.

A dokumentum szerint a tervezési program egy olyan többlakásos társasház kialakítását célozta, ahol megjelennek olyan tágas és/vagy tetőteraszos lakások, melyek alapoznak a terület adottságaiban rejlő lehetőségekre, a magasságra, a kilátásra.

Mint írták, a tervezési fázisban nem határozható meg a vásárlóként megjelenő tulajdonosok végső szándéka a lakás későbbi használatával kapcsolatban, ezért a beruházó nem zárja (nem zárhatja) ki annak lehetőségét, hogy a szomszédos egyetemi karok jelenlétére alapozva bérlakás jelleggel is működnek lakóegységek az épületben. A diákok számának folyamatos és további tervezett növekedése indokolja az ingatlan ilyen irányú felkészültségét, rugalmasságát is. Erre tekintettel bérlakás jellegű lakómodulokat is kíván építeni az építtető.

A fentebb említett funkciók és külső kiszolgálásra az épület alsó szintjein üzleteket, irodákat, vendéglátó tereket alakítanak ki. A parkolást telken belül, kétszintes, terepszint alatti garázsban oldanák meg.

A beépítési paraméterekről az alábbiakat tudni jelenleg:

  • Tervezett beépítettség: 56,33%
  • Tervezett zöldfelület: 29,32%
  • Tervezett szintszám: földszint plusz 4, részben 5 emelet
  • Lakások száma: 68 db
  • Iroda és szolgáltatás öszesen: 475 m[sup]2[/sup]
  • Tervezett parkolók száma: 98 db
  • Hozzáigazították az építési szabályzatot

    A dokumentum felvetette, hogy a társasházhoz módosítani kell Pécs építési szabályzatát. Az ugyanis az ingatlant az környezetével együtt a különleges közhasználatú építményi övezetbe sorolja.

    Az egyetem ingatlana, valamint az érintett 5093 helyrajzi számú telek övezeti besorolása egyedül az övezetben kialakítható funkció megjelölésében különbözik. Míg az egyetem területén "oktatás, kutatás", addig a tervezési területen "szálláshely" funkciójú ingatlanok telepítése lehetséges a hatályos terv szerint. Röviden: a besorolás miatt nem lehet társasházat építeni a telekre.

    Egy birtokunkba került dokumentum szerint javasolták a terület átminősítését, így elvileg a regula nem lesz akadálya a tervezett építkezésnek.

    Matolcsyék szomszédságában

    Még tavaly nyáron járta be a hazai sajtót a hír, miszerint megvált a veszteséges Pécsi Sörfőzde Zrt-től az osztrák Ottakringer csoport. Az új vevők a MAVA Befektetési Kft. és a BanKonzult Commerce Kft., a két cég mögött pedig Matolcs György rokonai, a Szemerey-testvérek állnak. Amint akkor írtuk a mostanra beszántott Magyar Nemzetre hivatkozva, a fivérek a két cégen keresztül akkori állás szerint több mint 99 százalékos tulajdonrészt szereztek a sörgyárban.

    Információink szerint a telek, amire a 68 lakásos társasházat húznák fel, nem sokkal azután cserélt gazdát, hogy a sörgyár a Szemerey-testvérek érdekeltségi körébe került.