71 éves lenne Toller László - Érzelmes posztban emlékezik Péterffy Attila

2021. október 21. 11:37 2021. okt. 21. 11:37

"Ma lenne 71 éves dr. Toller László. Voltak városunknak nagy formátumú polgármesterei, de sokunk számára minden bizonnyal ő volt A POLGÁRMESTER." - kezdi bejegyzését Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

"Mindenkivel végtelenül közvetlen volt, és mindig szókimondó. Az igazi, nem múló tiszteletet azonban azzal a hosszú évekig végzett kemény munkával vívta ki, amit a városunkért végzett parlamenti képviselőként és polgármesterként. Ez az odaadás, ez az elképesztő munkabírás, a betöltött tisztségei iránti alázat egyetlen érzésből fakadt: a városunk iránti őszinte és feltétlen szeretetből." - írja a polgármester, majd így folytatja: 

"A szörnyű baleset ereje teljében érte. A sors megtagadta tőle, hogy főműve, a 2010-es EKF-projekt beteljesülését láthassa."

 

"Számomra Toller László volt a megtestesült pécsiség. Emléke ma is sokszor ad erőt a mindennapokban. Köszönjük, hogy velünk voltál!" - zárja sorait Péterffy. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Itt a teljes poszt: 

 

Balesete 

Mint ismert Toller László 2006-ban szenvedett súlyos autóbalesetet a 61-es főúton, Tamási és Dombóvár között. A baleset következtében súlyos koponyasérülést szenvedett, ezt követően kómába esett. A sofőrje belehalt a sérüléseibe, Toller Lászlót pedig a baleset után többször is megműtötték, éber kómába került, azonban állapota nem javult, így a 2006-os önkormányzati választásokon már nem tudott indulni. Utódja a polgármesteri székben Tasnádi Péter lett, aki aztán 2009-ben, rákban elhalálozott. 

Toller László majdnem négy évig feküdt éber kómában, végül 2010. május 10-én hajnalban, a szigetvári kórházban érte a halál. 

Így kísérték utolsó útjára: 

 

Toller Lászlónak három gyermeke született, özvegye Toller Tünde 47 éves korában hunyt el, 2018-ban a kaposvári kórházban, az özvegy rákos volt, több kemoterápiás kezelést követően a szervezete végül feladta a harcot. 

 

Toller László életpályája

Toller László a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1969-ben, majd hadkötelezettségének teljesítése után a Janus Pannonius Tudományegyetem Jogtudományi Karán kezdte meg egyetemi tanulmányait, ahol 1975-ben szerzett jogi doktorátust.

Még egyetemista időszaka alatt a Baranya Megyei Tanács Továbbképzési Intézetének előadója volt, majd diplomájának megszerzése után a Beremendi nagyközségi közös tanács végrehajtó bizottságának titkára lett. 1978-ban visszatért a Baranya Megyei Tanácshoz, ahol először csoportvezetőként, majd az önkormányzati rendszer átalakulásáig igazgatási osztályvezető-helyettese volt. 1990 és 1994 között a Baranya Megyei Önkormányzat irodavezetője, illetve 1992 és 1994 között a Testnevelési és Sportigazgatóság igazgatóhelyettese volt.

Politikai pályája 

1972-ben lépett be az MSZMP-be, majd a Magyar Szocialista Párt alapító tagja lett. 1990-ben beválasztották a pécsi közgyűlésbe. Az 1994-es országgyűlési választáson a Pécs központú Baranya megye 3. egyéni választókerületből szerzett mandátumot, melyet utána háromszor megvédett.

1995 és 1998, valamint 1999 és 2000 között a párt frakcióvezető-helyettese volt. Az 1998-as önkormányzati választáson az MSZP jelöltje volt Pécs polgármesteri tisztségére, melyet meg is szerzett Trombitás Zoltán ellenében. (Dr. Páva Zsolt, aki addig vezette a várost, nem indult a polgármesteri posztért.)

Sikerét 2002-ben megismételte, így 2006-ig vezette a baranyai megyeszékhelyet. 1999 és 2000 között a párt országos választmányának alelnöke volt, majd 2003-ban a párt Baranya megyei elnöke lett, emellett 2003 és 2004 között az országos elnökség tagja is volt. 2004 és 2006 között a miniszterelnök önkormányzati tanácsadó testületének elnöke volt. 2006-ban az év polgármesterévé választották, egy évvel később megkapta Pécs díszpolgári címét. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Címlapkép: Toller László, YouTube