A bíróság kitűzte az Aranyhajó-ügy tárgyalását

2023. április 24. 19:33 2023. ápr. 24. 19:33

A Komlói Járásbíróság ma kihirdette, hogy az előkészítő szakasz véget ért és kitűzte az első tárgyalási napot az Aranyhajó-ügyben. Az ügyet a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) indította el a cég korábbi vezetői és jogi képviselője ellen, két ügyben is hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja merült fel. Bár a rendőrség a nyomozást bizonyítékok hiányára hivatkozva megszüntette, a PVH pótmagánvádas eljárást indított, mert úgy ítélték meg, hogy a céget és a várost akkora kár érte, hogy mindent meg kell tenni a károkozók felelősségre vonásáért.

Mint ismert, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) igazgatója még 2020 elején tett feljelentést, ugyanis két ügyben is hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja merült fe. Lett is három gyanúsítottja az ügynek, ellenül még 2021-ben a bíróság vagyonzárolást rendelt el, megalapozottnak ítélte meg ugyanis a vádakat. Később a rendőrség azonban már megszüntette a nyomozást, bizonyítékok hiányára hivatkozva, így a bíróságon el sem indulhatott a büntetőügy.

 

Az előkészítő ülésen a bíró felszólította a PVH ügyvédeit, hogy pontosítsák a vádakat a vádiratban, és jelöljék meg, hogy melyik vádpontokban melyik gyanúsítottra akarják bizonyítani a bűnösséget. Az ügyvédek hiánytalanul elvégezték a kért pontosításokat, de a gyanúsítottak védői további részletekért kértek a vádirattal kapcsolatban.

 

AZ ÜGY ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZÁT A BÍRÓ LEZÁRTA, ÉS HIVATALOSAN IS TÁRGYALÁSRA TŰZTE KI AZ ÜGYET!

 

Úgy tudjuk, hogy a vádirattal kapcsolatos, ilyen jellegű „problémák” szokatlannak nevezhetők – főleg úgy, hogy már másodszor kéri ezt a bíróság –, általában még büntetőügyekben az ügyészségnek sem kell ilyen részletességgel elkészítenie a vádiratot.

 

A mai előkészítő ülésen mind az öt vádlott megjelent, de vallomást egyikük sem tett, ahogyan büntetőjogi felelősségét sem ismerte el senki.

 

Az első rendes tárgyalás május 31-én lesz, amikor a tanúk meghallgatása is elkezdődik. Az ügy előrehaladását figyelemmel kísérjük.

 

Forrás: Pécsma