A Fidesz kedvenc civilje nem tágít: bíróság előtt panaszolta be a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeit

2019. szeptember 7. 10:43 2019. szept. 7. 10:43

A választók megtévesztése miatt a bírósághoz fordul a 2002-ben alakult, civilek alkotta Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, mert az ellenzék bizonyos jelöltjei szerinte nem vállalják az emberek előtt párthovatartozásukat.

A Magyar Távirati Iroda híre szerint "Kővári János pénteken újságíróknak elmondta: a városban az ellenzéki pártok jó része a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) elnevezésű "fedőszervezet" neve alatt indítja jelöltjeit, mert szerinte az egyes pártok és képviselőjelöltjeik "szégyellik hovatartozásukat, az elmúlt években lejáratódott pártjaikat".

Az ÖPE négy - Kővári János szerint "bizonyíthatóan pártokhoz köthető vagy párttag" - képviselőjelölt és az MPE által indított polgármesterjelölt, Péterffy Attila nyilvántartásba vétele kapcsán adott be fellebbezést a Pécsi Ítélőtáblára.

A helyhatósági választásokon a Fidesz-KDNP-vel választási szövetségben szereplő szervezet vezetője kifejtette: Péterffy Attila "január óta független polgármesterjelöltként hirdeti magát minden fórumon és számos hirdetésben", ezzel szemben a Mindenki Pécsért Egyesület jelölőszervezet képviseletében indulna a választásokon. A négy képviselőjelölt pedig bizonyíthatóan pártokban politizált az elmúlt időszakban vagy pártok képviselőjeként volt a közgyűlés tagja - fűzte hozzá.

Kővári János szerint Mellár Tamás, az MPE alapítója egy korábbi sajtónyilatkozatában el is árulta: "képviselőjelöltjeik megválasztásuk esetén újra pártjaik színeiben foglalnak majd helyet a városi közgyűlésben". Emlékeztetett: Mellár Tamás függetlenként indult a 2018-as parlamenti választásokon, majd - "függetlenségét feladva" - rögtön a Párbeszéd-frakció tagjává vált"

-számolt be arról a pénteki sajtótájékoztatóról, amelyre jó fideszes helyi szokás szerint sem a Pécsi STOP-ot, sem pedig a Szabad Pécset nem sikerült meghívni.

Az ugyanakkor nem szerepel a hírben, hogy Kővári és a Fidesz fellebbezése lepattant mind a helyi, mind pedig a területi választási bizottságról. Mint ahogy sincs benne a hírben, hogy Kővári 2010-2014 között amellett, hogy Pécsen az ÖPE képviselője volt a közgyűlésben, amellett párhuzamosan az országgyűlésben a Fidesz padsoraiban ült.

Forrás: Pécsi STOP/MTI