A fideszes pécsi lakásmaffia hétköznapjai III.: Igy kapott villámgyorsan önkormányzati lakást a Fidesz frakciótitkára

2024. május 30. 14:10 2024. máj. 30. 14:10

A pécsi Fidesz lakásbotrányait feldolgozó cikksorozatunkban olvashatták már, hogy hogy kapott potom pénzért pazar helyen lévő lakást a pécsi adófizetőktől a Rogán-rokon. Bemutattuk azt is, hogy hogyan lett önkormányzati lakása a pécsi Fidesz kedvenc, saját és spontán civiljének. Miért maradt volna ki a buliból a Fidesz frakciótitkára? Spoiler: nem maradt.

Lakást a Fidesz titkárának!

A pécsi Fidesz idején történt lakásbalhékból bemutattuk már az erősen narancsillatú spontán civil bácsi, Kálmáncsi Gyula ügyét, és azt, hogy miként lett Rogán Cecília rokonának gyomorforgatóan olcsón lakása – szinte biztosan teljesen szabálytalanul - a pécsiek vagyona rovására

Most pedig lássuk, hogy mit is jelentett a pécsi gyakorlatban a Fidesz korábbi szlogenje, miszerint senkit sem hagynak az út szélén.

Történetünk főszereplője W. Gabriella. A hölgy 2019. június 13-án adta be kérelmét szociális bérlakásra. Éppen akkor támadtak lakhatási gondjai, amikor a pécsi Fidesz aranykorából már csak pár hónap volt hátra. Mármint nekik volt aranykor, a pécsieknek közel sem. Röviden: pár hónappal járunk azelőtt, hogy a pécsi szavazópolgárok ajtót mutattak a fideszes városvezetésnek. Mindez azért érdekes, mert a hölgy éppen ennek a pécsi Fidesznek frakciótitkára volt a kérdéses időszakban.

 

 

 

Lakást, de gyorsan!

A kevésbé szerencsések hosszú évekig állnak sorba önkormányzati lakásért, Gabriellának azonban hihetetlen szerencséje volt. Június 13-i kérelmét mindössze 6 nappal később, június 19-én már el is bírálta az önkormányzat fideszes vezetlésű Népjóléti és Sport Bizottsága, természetesen pozitívan.

Annak ellenére sikerült a fideszes vezetésű és többségű bizottságnak csuklás nélkül önkormányzati lakáshoz juttatnia a kérelmezőt, hogy a június 19-i bizottsági üléshez készült előterjesztési anyagban eredetileg egyáltalán nem szerepel W. Gabriella ügye, A Fidesz bizottságát azonban ez sem zavarta, simán meghozta a pozitív döntést.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a bizottság ellenzéki tagjának, Kovács Ágnesnek is szemet szúrt a Holdról is látszó sunnyogás. Kétségeinek hangot is adott a bizottsági ülésen, de a grémium fideszes vezetője egészen egyszerűen lesöpörte az asztalról a kérdésekkel zaklató ellenzéki politikust. A bitzottsági elnök, Sztojkovics Éva annyival keverte le az érdeklődőt, hogy a bank elvitte a lakását, és nem tudja megoldani a lakhatását.

Az ügy neheze ezzel meg is volt, hiszen sikerült érdemi előterjesztés nélkül pár nap alatt áttolni az ügyet a fideszes többségű bizottságon. Így jöhetett a megvalósítás: a Szent Mór utcában mutattak meg egy lakást W. Gabriellának, amit feltételekkel, de elfogadott.

Lakást, de olcsón!

Hátra volt még a lakbér megállapítása. A fideszes frakciótitkár egyenesen Pécs akkori, fideszes polgármesteréhez fordult annak érdekében, hogy az elérhető legkedvezményesebb lakbért állapítsák meg számára. Az indoklás az volt, hogy jövedelme nagy részét hiteltörlesztés teszi ki. Nem árulunk el nagy titkot: ezt a kérését is tiszteletben tartották, és havonta mindössze 19.154 forint lakbért állapítottak meg a frakciótitkárnak. Saját emberükről lévén szó az sem zavarta a Fideszt, hogy a hiteltörlesztést az iratanyagban semmilyen dokumentum nem támasztotta alá.

Ezt a szerződést végül felbontották, közös megegyezéssel, a bérlő nem költözött be az ingatlanba. Helyette új szerződést kötöttek, ezúttal egy kertvárosi ingatlanra a Németh László utcában. Az egyéves szerződés 2021 március végéig szólt. Ám egészen biztosan ott lakott 2021 augusztusában is, amikor a lakóközösségre való hivatkozással másik lakás kiutalását kérte. W. Gabriella ekkor már jogcím nélkül használta az ingatlant.

Lapunk úgy tudja, hogy a frakciótitkár a mai napig a szóban forgó ingatlanban lakik. Megkerestük az ügyben a pécsi önkormányzatot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a Polgármesteri Hivatal lakásgazdálkodási csoportja felszólította a bérlőt a lakás elhagyására.

Lakást – de jogtalanul??

Amint azt korábban a Kálmáncsi-ügy kapcsán már megírtuk, lakóingatlan tulajdonjoga, vagy más, vagyoni értékű joga kizáró ok volt, és nyilván ma is az, ha valaki Pécsett önkormányzati lakáshoz akar jutni.

W. Gabriellának azonban az sem volt akadály, hogy Hosszúhetényben egy csaknem 2400 négyzetméteres telken álló lakóház 50 százalékos tulajdonosa, amint az az alábbi tulajdoni lapon is látszik:

 

Részlet a hivatalos jegyzőkönyből.
Részlet a hivatalos jegyzőkönyből.

 

Összegezve: a Fidesz úgy juttatta saját frakciótitkárát lakáshoz, hogy

·       évek helyett csak 6 napot kellett várnia

·       nem található meg az anyaga a fieszes vezetésű bizottság előterjesztései között

·       a legalacsonyabb bérleti díjat fizeti úgy, hogy az ezt alátámasztó papírok nem találhatók az iratanyagban

·       nem is kaphatott volna lakást, mert ingatlan tulajdonosa, vagy az volt a kérdéses időben.

 

Ha Pécs mai vezetése nem rendelt volna el alapos belső vizsgálatot, ezek a lakásmaffiára hajazó ügyek valószínűleg soha nem derültek volna ki. Az továbbra is kérdéses, hogy miként zajlottak ezek az ügyletek, és hogy mennyire voltak általánosak.