A fideszes pécsi lakásmaffia hétköznapjai I. – Így kapott lakást a Fidesz tiltakozó álcivilje

2024. május 23. 10:14 2024. máj. 23. 10:14

„Idős bácsi” tiltakozott „spontán” a pécsi városvezetés ellen 2023. októberében. Aztán a bácsiról kiderült, hogy annyira független, hogy többször volt a Fidesz képviselőjelöltje. Aztán meg az, hogy még lakást is kapott a fideszes vezetés alatt a pécsi önkormányzattól. Ám az igazán gyomorforgató az, hogy milyen körülmények között. A pécsi Fidesz lakásbotrányai a maffia hétköznapjait idézi – cikksorozatunkban ezekbe a nem is annyira szürke hétköznapokba tekintünk be.

Megrázták a szekrényt, hullottak a csontvázak

2023 májusában egy belső ellenőri jelentésről tartott sajtótájékoztatót a pécsi önkormányzat. A belső ellenőrök az önkormányzati lakásokkal operatív módon foglalkozó Pécsi Ellátó Központ működését és a Polgármesteri Hivatal Lakásgazdálkodási Csoportjának tevékenységét vizsgálták. Belső vizsgálatról sajtótájékoztatót tartani szokatlan lépés, egy ilyen, az átláthatóságon jócskán túlmutató eseményen további vállalásokat tenni pedig végképp szokatlan. Az egyik ilyen vállalása a pécsi városvezetésnek az volt, hogy az önkormányzat nemcsak 1, hanem 10 évre visszamenőleg megvizsgálja az önkormányzati lakáskiutalások anomáliáit. Találtak is bőven, de most csak néhányat mutatunk be közülük.

Spontán civilek spontán tiltakozása

Még 2023 októberében tiltakozók egy csoportja jelent meg a pécsi közgyűlés ülésén. Hogy mennyire volt spontán a performansz, az azonnal lejött abból, hogy a spontán és civil tiltakozók sorait erősítette (?) a KDNP ifjú titánja, aki azóta a Fidesz képviselőjelöltjeként is indul a választásokon. Ám hamar fény derült arra is, hogy az ember, akit a NER propagandája egyszerű, civil „idős bácsiként” próbált eladni, bár valóban benne van a korban, minden, csak nem civil.

Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a szóban forgó spontán tiltakozó, Kálmáncsi Gyula azelőtt a harkányi éjszakai élet ismert figurája volt.

És azzal is, hogy annyira civil, hogy nem egy, nem kettő, hanem három alkalommal is indult választásokon a Fidesz színeiben. 

Az már csak hab a tortán, hogy a civil bácsi, feltehetően éppen olyan spontán módon, ahogy tiltakozott, lakást is kapott a fideszes városvezetés alatt a pécsi önkormányzattól.

 

 

Vihargyors karrier

Azok, akik hosszú évekig vártak Pécsett önkormányzati lakásra, ne is olvassanak tovább, mert érzékenyen érintheti őket, ahogy Kálmáncsi Gyula és a felesége bérleti joghoz jutottak.

A házaspár lakáskérelme 2019. május 6-án futott be a pécsi önkormányzathoz. 2019. június 19-én pedig, mintegy varázsütésre, máris egy pozitív döntésnek örülhettek. Életszerű, nem igaz?

Alacsony volt a küszöb, beestek a lakásba

Az igazán vérlázító azonban az, hogy miként. Kálmáncsi Gyula és a felesége az átvilágítás tanúsága szerint minden papírt rendben leadtak a lakáskérelemhez. Ezekből egyebek mellett az is kiderül, hogy a roppantmód civil bácsi az Országgyűlés Hivatalának dolgozik nyugdíj mellett, munkáltatója pedig a spontán és a civil Kocsis Máté, aki a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Úgy kaptak lakást, hogy nem kaphattak volna

Ám két apróságról elfelejtett beszámolni a házaspár. Ez pedig az, hogy kérelem beadásakor a spontán "civil" bácsi felesége két ingatlan felett is haszonélvezeti jogot élvez. Az egyik egy harkányi lakóház. A másik pedig egy pécsi ingatlan, amint az az alábbi tulajdoni lapon is látható:

Ez annak fényében érdekes, hogy öles lakásügyi káosz ide vagy oda, lakásrendelet a Fidesz idejében is volt. Ez a szabályozás pedig kizárta az önkormányzati lakások bérletére pályázók közül azokat, akiknek birtokában van ingatlan, vagy – ami ennél is erősebb jog – haszonélvezettel bírnak házban, lakásban.

Röviden: a Kálmáncsi házaspár nem csak az évek, évtizedek óta várókat külső íven hatalmasat előzve jutott elképesztő gyorsan önkormányzati lakáshoz. Hanem úgy, hogy nem is kaphattak volna.

 

 

Azt, hogy miként csúszhatott át mégis Kálmáncsiék pályázata, és hogyan lakhatnak a mai napig önkormányzati lakásban, csak találgatni tudjuk.

A szóban forgó Lokomotív utcai pécsi ingatlan, amelyben Kálmáncsi Gyula felesége haszonélvezettel bír, két dolog miatt pikáns.

Az egyik, hogy igazából egyetlen utcányira van attól az önkormányzati lakástól, amelybe sikerült, a történtek fényében minden valószínűség szerint jogszabályellenesen beköltözniük.

A másik pedig a spontán és civil szomszédság, amit inkább egy a kaputelefonról készült képben mutatunk meg:

A spontán és civil bácsinak olyan szomszédai voltak, mint dr. Csizmadia Péter, a Fidesz akkori képviselője és jelenlegi frakcióvezetője, valamint az aktuális polgármesterjelöltje.

Hátborzongató és spontán véletlen. Ha a fentiekből a maffiáéra kísértetiesen hasonló működést vél felfedezni, nyilván az is.