A fideszes pécsi lakásmaffia hétköznapjai II.: önkormányzati lakás potom pénzért a Rogán-rokonnak

2024. május 27. 09:47 2024. máj. 27. 09:47

Korábban már foglalkoztunk az üggyel, amelynek lényege: Rogán Cecília 18 éves unokatestvére olyan sikeresen pályázott Pécsett önkormányzati lakásra, hogy édesanyja később a felbecsült érték feléért, potom pénzért tudta megvenni az Orvoskarhoz közeli, ma vagyonokat érő ingatlant az önkormányzattól. A pécsi Fidesz maffiát idéző lakásbotrányait feldolgozó sorozatunk második cikke.

Kis rokonság, kis botrány

Cikksorozatunk első részében a pécsi Fidesz saját civilje, Kálmáncsi Gyula ügyét mutattuk be. Valójában a mostani ügy sem új, 2014-ben a Pécsi STOP és többek között a Népszava is foglalkozott egy részével. Nagy vihart nem kavart, mert akkoriban egészen más Rogán-féle ingatlanbotrányokra figyelt az ország. Nekünk, pécsieknek ilyen kicsi, de nagyon dühítő ügyek jutottak.

2012-ben járunk, a várost a Fidesz irányítja. Novemberben D. Zita pécsi fiatal kérelmet ad be egy önkormányzati lakás iránt. D. Zita unokatestvére nem kisebb név, mint Rogán Cecília, édesanyja pedig az önkormányzat alkalmazásában áll.  Az önkormányzati lakásokról döntő Népjóléti és Sport Bizottság elnöke Moór Eszter volt akkoriban.

Ekkora szerencséje csak egy Rogán-rokonnak lehet

2013 szeptemberében az önkormányzat pályázatot ír ki üresen álló, felújításra szoruló lakásokra. A kezdeményezés igen sikeres, hiszen igen jó áron lehetett így ingatlanhoz jutni. A jobb lakásokra akár 8 jelentkező is volt, a 30 ingatlanra összesen 183 pályázat érkezett be. Lapunk úgy tudja, hogy egyetlen kivétel volt, egy Váci Mihály utcai lakás, pedig az is nagyon jó helyen volt. Információink szerint mégis csak egyetlen jelentkező volt rá: D. Zita.

A pályázati felhívás szerint előnyben részesültek a régebbi kérelemmel rendelkezők, a gyermekes családok és a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Ám, mint már említettük, erre a lakásra nem volt más jelentkező.

D. Zita akkor igen szerény jövedelmű fiatal volt, ezért szociális bérleti díjat állapítottak meg a részére. Azzal együtt is, hogy édesanyja nyilatkozott arról, hogy a közüzemi számlákat ő fogja fizetni, és saját nevére kérte a szerződéseket.

A bérlő 2016 júliusában kérelmet nyújtott be a lakás megvásárlására. Hatalmas mázli – mi más -, hogy éppen ez az ingatlan egy lépcsőház egyetlen önkormányzati lakása volt, így értékesítésre kijelölhető volt. Az önkormányzat szociális bizottsága nem is habozott értékesítésre kijelölni a lakást.

 

 

A pécsi egyetem orvoskara közelében lévő lakást egy olyan környéken, ami már akkor ingatlanbefektetők célpontja volt, 9,3 millió forintra értékelte fel a Pécs Holding Zrt. értékbecslője.

A Rogán-rokonság az akkor hatályos szabályok értelmében kb. fele ennyiért, 5,3 millió forintért jutott hozzá a ma csillagászati összeget érő lakáshoz.

 

 

Anyukáé lett a lakás - teljesen szabálytalan lehetett az adásvétel

A lakás viszont végül nem a bérlő, hanem az édesanyja, F. Györgyi tulajdona lett, amit arról az alábbi tulajdoni lap tanúsít:

 

Ami mai tudásunk szerint teljesen szabálytalan, hiszen ezeket a lakásokat a bérlő vehette meg, nem a bérlő anyukája. Aki ráadásul az önkormányzatnál dolgozott az akkori fideszes polgármester, Páva Zsolt személyügyi vezetőjeként.

Az ügy egyetlen érintettjét, beleértve az akkor fideszes vezetésű pécsi önkormányzatot sem rengette meg a témában írt cikksorozatunk. Arról pedig legfeljebb sejtéseink lehetnek, hogy pontosan miként zajlottak akkoriban az ilyen lakásügyletek, és hogy mennyire lehetett általános ez a maffiaszerű működés.