A paksi atomerőmű bővítésével is összefügg a tervezett mecseki uránbánya

2019. december 1. 12:30 2019. dec. 1. 12:30

Egy képviselői előterjesztés szerint a pécsieknek joga van arra, hogy a tervezett mecseki uránbánya újranyitása kapcsán hallathassák a hangjukat. A dokumentumban olvashatók szerint súlyos félreértelmezés, hogy az új bánya érdemben orvosolná Pécs munkaerő-piaci helyzetét.

A pécsi önkormányzat kommunális bizottsága fogja december 4-én tárgyalni azt az előterjesztést, melyet Kóbor József LMP-s képviselő, ismert környezetvédő nyújtott be, és amely a mecseki uránbánya tervezett újranyitásáról szól.

Kóbor az előterjesztésben arról ír, hogy a Wildhorse Energy nevezetű ausztrál cég még 2007-ben kért uránkutatási engedélyt Pécstől nem messze, és bár évekig tervezgették az egykori uránbánya újranyitását (de a szénbányák újbóli beüzemelése is tervben volt), végül 2015-ben végleg kivonultak a megyéből, a vállalkozást pedig eladták. 

Az új cég, a Magyar Urán Resources Kft. Kóbor előterjesztése szerint azon dolgozik, hogy Kővágószőlős térségéből egy több kilométeres lejtaknán át Pécs északi és nyugati, lakott területei alatt nyithasson mélyművelésű bányát. 

"Súlyos félrevezetés, hogy e beruházás érdemben orvosolná Pécs kritikus munkaerő-piaci helyzetét. Ez a projekt, elődjével, a sok ezer embernek munkát kínáló, és a város életében és fejlődésében óriási szerepet vállaló bányával ellentétben, mindössze néhány száz főnek adna munkát, idegen profitérdekeket szolgálva, miközben – mint az ismeretes – súlyos egészségügyi és környezeti kockázatokat okozhatna az ott dolgozóknak és a pécsi lakosoknak.

A bányanyitás, vagy akár csak az érdemi előkészítő tevékenység továbbá olyan gazdasági ágazatok lehetőségeit is csökkentené, amelytől sokkal több munkahely létrehozását is várhatjuk. Az egészségügyi kockázatok mellett mindez hatással van a turizmusra, az ingatlanárakra, a pécsiek életminőségére"

- olvasható az előterjesztésben.

Kóbor József arról is ír a dokumentumban, hogy a tervek szerint az újonnan megnyitott uránbányából kinyert urán fedezné a paksi atomerőmű bővített termelésének uránigényét, vagyis - vonta le a következtetést - az újranyitás összefügg azzal ,hogy a Paks II. projekt megépül-e. 

"Pécs mind az uránérc kitermelése, mind a radioaktív hulladék elhelyezése szempontjából a beruházások „piszkos” felén helyezkedik el, az ezekből származó bevételek nem Pécsett csapódnának le"

- áll a dokumentumban. 

Az előterjesztésben Kóbor József arról ír, hogy a pécsi képviselők nem hagyhatják, hogy helyettük hozzanak olyan döntéseket, amik veszélyeztethetik a Pécsen élők és leszármazottaik egészségét és lakókörnyezetét. A képviselő arra is kitért, hogy Magyarország kormányának tiszteletben kell tartania a pécsiek jogát arra, hogy véleményt formálhassanak a mecseki uránbánya újranyitása ügyében.

Az előterjesztésről a kommunális bizottság fog szavazni, aztán majd a közgyűlésnek is rá kell bólintania a soron következő ülésésn.

Forrás: Pécsi STOP