A pécsi Fidesznek szelektív az emlékezete a költségvetést illetően

2020. február 11. 10:02 2020. feb. 11. 10:02

A pécsi Fidesz szerint bizonytalan a költségvetés, ezt egy hétfői sajtótájékoztatón magyarázták. Azt már nem nagyon sikerült hozzátenniük, hogy miért is kell többfajta büdzsét tervezni.

Izgalmas írás jelent meg a Fidesz egyik pécsi magyar hangján, a bama.hu-t ugyanis a kormánypárti helyi lerakat meghívta a hétfői sajtótájékoztatójára (a Pécsi STOP-ot és még több más helyi lapot azonban nem sikerült). 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető és Vári Attila képviselő arról magyaráztak a cikk szerint, hogy a bizonytalanság és átláthatatlanság költségvetése lesz az idei, mert hogy két verzió is készült a büdzsére. 

Az egyik azzal számol, hogy a kormánynak idén december 1-ig vissza kell fizetni a 8,54 milliárd forintos hitelt (ami így 7 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen), a másik tervezet viszont csak 1,54 milliárdos idei visszafizetéssel kalkulál. 

Hogy mi is ez a kormányhitel, és meddig kell visszafizetni, arról bővebben ebben a cikkben írtunk.

A bama.hu cikke szerint Vári Attila még azt is hozzátette mindehhez, hogy az elmúlt években stabillá vált a pécsi költségvetés, ellenben most átláthatatlan. Arra is kitért, hogy ő azt szűrte le le a költségvetési tervezetből, hogy az új városvezetés nem tárgyalt még a kormánnyal a hitel visszafizetésének átütemezéséről. Csizmadia és Vári arra is kitértek, hogy szerintük a tavalyi, még a fideszes vezetés alatt összerakott kölktségvetés pluszos lett.

"A képviselők közölték, a jobboldali városvezetés 10 éve több mint 40 milliárdos hitelállománnyal vette át a Pécs irányítását a szocialistáktól – a cégeket is eladósították, értelmetlen beruházásokra, működésekre költöttek –, amelyet a kormány rendezett. Pécsnek közel 6 milliárdos működési hiánnyal kellett megbirkóznia, ezt a néhány évvel ezelőtt bekövetkezett szerkezetátalakítással tudták le, a kormány ehhez az adott átmeneti időszakra visszatérítendő támogatást"

- olvasható a kormányzati hitelre szóló magyarázat a lapban. 

A Hoppál-jelentés szerint a Fidesz politikája is vastagon benne volt az eladósodásban

A Hoppál-jelentés - amelyet a Zoom.hu pécsi tudósítója szerzett meg és az előbbi lap megszüntetése után a Szabad Pécsnek dolgozta fel az anyagot - szerint az állandóan újratermelődő hiány okai között az önkormányzat alulfinanszírozottságát (valamint az ingatlaneladások nem teljesülését) kell keresni, így eshetett meg, hogy ugyan a kormány 2014-ben 45 milliárd forintos adósságot vállalt át a pécsi önkormányzattól, 2017-re mégis 6 milliárdos lyuk tátongott a büdzsében.

Az is olvasható a cikkben, hogy 2009-ben a Fidesz 30,3 milliárd forintos hiánnyal vette át a várost a zárszámadás szerint. Vagyis a 2014-ben elvitt 45 milliárdos adósságból 15 milliárd a Fidesz első 5-6 éve alatt jött össze. 

Orbán Viktor csodafegyvere, a rezsicsökkentés sem segített a városi cégeken, a dokumentumban olvasható egy ilyen rész is:

"A PÉTÁV Kft., a Tettye Forrásház Zrt. és a BIOKOM Kft. pozíciói a központi kormányzati intézkedések (rezsicsökkentés) következtében csak 2013-2014-ben kb. 4 milliárd forinttal romlottak. A város gazdasági társaságai tehát ahelyett, hogy finanszíroznák a város feladatellátását, a fenti okokból milliárdos támogatási igénnyel jelentkeztek a város költségvetésében."

Mint ahogy a felsőoktatás elleni fideszes támadás sem segített Pécs helyzetén, ugyanis a 2010-es évek elején a PTE gazdaságilag és hallgatószámát is tekintve lejtmenetbe került, ez pedig erősen visszahatott a Hoppál-jelentés szerint a baranyai megyeszékhely gazdaságára.

A jelentésben arra is kitértek, hogy 2015-öt a pécsi önkormányzat 2 millió forintnyi adóssággal kezdte (a 2014-es kormányzati adósságátvállalás után). Ebből sikerült 2017 nyarára jó 6 milliárdos hiányt kerekíteni. 

Vagyis amikor a helyi Fidesz a nagy "elmúltnyolcévezés" közepette mutogat vissza a 2010 előtti városvezetésekre, és egyben próbálja ráhúzni a sarat a mostanira (mondván: "ezek ugyanazok"), akkor nem szabad elfelejteni, hogy bizony a nagy állami adósságátvállalás után már a fideszes városvezetésnek sikerült 2 év alatt 2 milliós adósságból 6 milliárdot meghaladót összehoznia - ami testvérek között is megsüvegelendő teljesítmény.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP