Kormányhitel: minden eshetőségre felkészült az önkormányzat

2020. február 10. 12:16 2020. feb. 10. 12:16

8,54 milliárdos kormányhitelt kell visszafizetné idén a pécsi városvezetésnek, de ha ezt megteszik, akkor emiatt a 2020-as költségvetés bevételi forrásait 7 milliárddal haladnák meg a kiadások. Péterffy Attila polgármester szerint minden eshetőségre készül forgatókönyv, a lakosságot érintő adóemelés nem várható. Mindeközben pedig az önkormányzat igyekszik rábírni az érintett minisztérumokat, hogy ütemezzék át a kormányhitel törlesztését.

A 2020-ra szóló költségvetésről fog tárgyalni február 11-én, kedden a pécsi közgyűlés, a büdzsét ugyanakkor alaposan beárnyékolja, hogy idén év végéig 8,54 milliárd forintot kellene az önkormányzatnak a kormány felé visszafizetnie.

Mint ismert, 2017 nyarán derült ki, hogy több milliárd forintos hiánya van a pécsi önkormányzatnak, ezt a helyzetet az akkori fideszes városvezetés több módon próbálta "orvosolni": elsőként kvázi megpuccsolták Páva Zsolt akkori polgármestert, a következőekben pedig felállítottak Hoppál Péter vezetésével egy vizsgálóbizottságot, több kulturális intézménytől is megszabadultak (a Kodály Központra pedig jelzálog került), végül pedig a kormánytól év végére sikerült hitelt kikönyörögniük. Az önkormányzat így kapott egy 6,54 milliárd forintos és egy 3 milliárd forintos kormányhitelt, mindkettőt 2020 december 1-ig kell(ene) visszafizetni. 

2019-ben a fideszes városvezetés egymilliárd forintot tudott a 6,54 milliárdos hitelből visszafizetni, a többi a tavaly ősszel az önkormányzati választáson nagyarányú győzelmet arató ellenzéki tömörülésre maradt. 

A közgyűlési előterjesztés szerint 

"az említett 8,54 milliárd forint idei évben történő egyösszegű teljesítése akkora terhet ró az önkormányzatra, mely a jelenlegi bevételi forrásokat 7 milliárd forint összeggel meghaladja.

Ennek következtében szükséges tárgyalásokat folytatni a támogatás folyósításában résztvevő minisztériumok illetékes vezetőivel a teljesítés véghatáridejének módosításáról.

A rendelkezésre álló adatok alapján a város 2020. évben várhatóan 1,54 milliárd forint összeget képes teljesíteni."

Ezt az összeget szem előtt tartva kell tehát az idei évre szóló költségvetését megtervezni a pécsi önkormányzatnak.

Péterffy: minden eshetőségre készül forgatókönyv

Péterffy Attila polgármester a pecsma.hu-nak úgy nyilatkozott február 10-én, hétfőn, hogy egyelőre ez még csak egy munkaanyag, március 15-ig kell elfogadnia a közgyűlésnek a költségvetést. Arra is kitért, hogy minden lehetséges forgatókönyvet számba vettek, ennek megfelelően több költségvetési előterjesztés készült, illetve készül még. Így arra is van opció, ha nem sikerül március közepéig a kormányhitel törlesztésének átütemezését letárgyalni. 

"Fontos hangsúlyozni, hogy a 2020-as költségvetés, bármelyik forgatókönyv is valósuljon meg, lakossági adó- vagy bármilyen más tehernövekedést nem fog tartalmazni. Értelemszerűen az önkormányzatnál, intézményeinél és cégeinél szükség lesz olyan intézkedésekre, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik a költségeket"

- mondta el a lapnak a polgármester, aki szerint mindezeken túl a gazdaságfejlesztésre ugyanúgy oda fognak figyelni, és keresik az új munkahelyek létesítésére szóló lehetőségeket.

Az idei bevétel még csak tervezett, mert kormányzati oldalról még sok az ismeretlen tényező

Az előterjesztés szerint idénre 56,636 milliárd forintos bevételi főösszeggel tervezik a költségvetést, ám például a színházművészeti szervezetek központi támogatásáról még nem lehet tudni, mert hogy még folyamatban vannak a tárgyalások a város és a minisztérium között (mivel idéntől vagy önkormányzati, vagy állami, vagy közös fenntartásba mennek át a színházak, de amíg ez nincsen tisztázva, addig nem lehet tudni a konkrét támogatási összegekről, és a színházak sem tudnak nagyon tervezni). Ennek kapcsán az előterjesztésben is hangsúlyozzák, hogy a tárgyalások 

"jelentős kihatást gyakorolnak a költségvetésre, ezért sem tekinthető a jelenlegi költségvetési rendelettervezet véglegesnek."

Emellett a helyi adóknál az iparűzési adónál tervez változtatást a kormányzat, ami kihatással lehet az önkormányzatok költségvetésére (az iparűzési adó beérkezésének üteme változhat). Mivel erről eddig nem született kormányzati szinten döntés, így egyelőre a pécsi önkormányzatnak is a most még hatályban lévő előírások szerint kell terveznie, azzal a kikötéssel, hogy ha életbe lép egy esetleges módosítás, akkor annak hatása lesz az idei büdzsére. 

Ugyanakkor az önkormányzat az idei évre szólóan nem tervezi hitel felvételét. 

A kiadási oldal is bizonytalan még a kormányhitel miatt

Az előterjesztésben olvashatóak szerint az önkormányzat az idei költségvetés kiadásási főösszegét sem tudja még pontosan a fentebb már vázolt kormányhitel miatt, éppen ezért egyelőre csak irányvonalak vannak, pontos számok attól függően lesznek, hogy sikerül-e átütemezni a kormányhitel törlesztését, vagy sem. Mindazonáltal március 15-ig le kell tenni az asztalra az idei büdzsé tervét és arról tárgyalnia kell a közgyűlésnek a törvény értelmében. 

"A fentiekből adódóan nem került sor az Ávr. 27. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a költségvetés egyeztetésére az intézményvezetőkkel, valamint az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórummal, kizárólag egyeztető tárgyalások történtek, különös tekintettel a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának kérdésére."

- olvasható az előterjesztésben.

Forrás: Pécsi STOP