A pécsi sürgősségi vezetője szerint a járvány valós és terjed, nehéz időszak jön

2020. szeptember 7. 13:36 2020. szept. 7. 13:36

A pécsi Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) vezetője, az orvoskar sürgősségi orvostani tanszék tanszékvezetője a Facebookon írta meg egy bejegyzésben, hogy a koronavírus-járvány valós betegség, és terjed, ezért arra kér mindenkit, hogy zárt térben hordjon maszkot, mosson gyakran kezet és kerülje a direkt kontaktust. Arra is kitért, nem tudnak mindenkit tesztelni, ezért ha valaki betegnek érzi magát, maradjon otthon, ha pedig rosszul van, hívja a háziorvost a kötelező procedúrának megfelelően.

A Facebookon tette közzé a gondolatait dr. Kanizsai Péter László, a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője, és az Sürgősségi Betegellátó Osztály, az SBO vezetője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. 

Mint a bejegyzésben olvasható, a járvány terjed, ezért mindenkit arra kért, hogy zárt térben hordjon maszkot, mosson gyakran kezet és kerülje a direkt kontaktust másokkal.

A bejegyzés teljes szövege:

"Kedves Ismerőseim, Barátaim!

Nem szoktam feleslegesen írogatni, de most úgy érzem itt az ideje, hogy felhívjam a figyelmeteket pár dologra.

A CoVID - szerintünk, akik nap, mint nap találkozunk vele és látjuk, hogyan terjed - egy valós betegség. Nem fog mindenki meghalni, de lesznek (már vannak is...) betegek. Idő kérdése, hogy a veszélyeztetett korosztály mikor fertőződik meg. Floridában ehhez 5 hét kellett a járvány kirobbanását követően.

Ennélfogva az SBO terheltsége meredeken emelkedni fog, ami a várakozási idő növekedésével jár. Ehhez türelmeteket/türelmüket kérem. Az, hogy úgy tűnik, semmi sem történik, nem igaz, az ajtók mögött pörög az élet. Igyekszünk mindenkit tájékoztatni, de ez sem lesz zökkenőmentes.

Egyszóval: nehéz időszak elé nézünk, mindenkitől kérem, hogy legyen toleránsabb, türelmesebb, hordjon maszkot zárt térben, mosson kezet gyakran, kerülje a direkt kontaktust!

És még valami: NEM tudunk tesztelni mindenkit. Ha tüneteitek vannak, maradjatok otthon, ha rosszul vagytok, hívjatok mentőt, aki behoz minden beteget a sürgősségre, ahol el fogjuk látni.

Köszönöm!"

 

Címlapkép: Facebook/Kanizsai Péter

Forrás: Pécsi STOP