A Csizit is képviselő ügyvéd cége rádiózna

2017. március 30. 15:05 2017. márc. 30. 15:05

Csizi Péter ügyvédje, dr. Bíró Balázs cége a keszthelyi helyi frekvencia megszerzése mellett két hajdúsági frekvenciáért is elindult a Médiatanács pályázatán. Mindhárom esetben hiánypótlásra kötelezték a céget. Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda volt vezetője pedig Velencén jelentkezett be egy pályázaton.

Választásra országos elérésű rádió

Elindult a kormányzati terjeszkedés a rádiók piacán is, a cél az, hogy a 2018-as választásra már legyen olyan, kormányközelben álló adó, mely lefedi szinte a teljes országot.

Sajtóhírek szerint az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1 lehet a befutó, mert már tavaly több helyi frekvencián elkezdett terjedni úgynevezett hálózatosítással (a helyi rádió 4 órát szolgáltat, míg a maradék 20 órás műsoridejét kiadja egy nagyobb társaságnak), ebben pedig különféle cégek segítik.

Mostanában Zala megyében nagy a mozgolódás, a Helikon Rádió három frekvenciájából kettőn (Nagykanizsa, Keszthely) a Helikon mellett eddig sosem látott és nem is helyi cégek is elindultak. A cégekben az a közös, hogy rádiózáshoz eddig sok közük nem volt, de legalább a vezetőség jól fekszik a Fidesznél - írtuk korábbi cikkünkben.

A Helikon két pályázatát alaki érvénytelenség miatt elutasította a Médiatanács, míg a másik két jelentkezőnél hiánypótlást kért. A Helikon viszont fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, emiatt a Médiatanács felfüggesztette a pályázatokat a jogerős bírósági döntésig.

Csizi ügyvédje Zalában és Hajdúságban pályázott

Keszthelyen az LB Rádió Kft. volt a Helikon Rádió Kft. mellett a másik pályázó, a cégről gyorsan kideríthető, hogy egy pécsi illetőségű ügyvéd, dr. Bíró Balázs áll mögötte, mint a két tulajdonos egyike. (A másik tulajdonos a cégben dr. Litter Zsuzsanna, akivel Bírónak közös ügyvédi irodája van.)

Bíró 2010-14 közt több cégen keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben, melyek közül sokat a Pécsi STOP ellen indított a politikus. A földpályázaton is eredményes volt - korábbi cikkünkben bővebben írtunk róla.

Az LB Rádió Kft. azonban nemcsak Zala megyében aktívkodik, a Médiatanács adatai közt még két másik helyi rádió sávjára kiírt pályázaton is feltűnt.

Az egyik a hajdúnánási, a másik pedig a hajdúböszörményi helyi frekvencia, a céget mindkét esetben - és a keszthelyi pályázaton is - hiánypótlásra kötelezte őket a Médiatanács.

Az MTI volt vezetője Velencén pályázott

A 24.hu cikke szerint "a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására – hiánypótlás után – pályázati nyilvántartásba vették a „B & T” Kft.-t, a Fehérvár Rádió Kft.-t. A Gong Rádió Kft. és a VLNC FM Rádió Kft. pályázatát viszont alaki érvénytelenség miatt elutasították."

A "B & T" Kft. 2002 óta létezik, tavaly február óta van bejegyezve Révfülöpre, és a pécsi illetőségű Belénessy Csaba tulajdonában áll, aki 2012 végéig vezette a Magyar Távirati Irodát, onnan ment nyugdíjba. 2013-ban azzal került a hírekbe, hogy kevesellte prémiumát, miközben végkielégítése bruttó 11,4 millió forint volt - olvasható az egykori Népszabadság cikkében.

2012-ben szűnt meg a 130 éves önállósága a Magyar Távirati Irodának - áll az archív cikkben.