A Fidesz után ügyvédjük is kitolatott a Ledina-károsultak mögül

2018. március 28. 07:26 2018. márc. 28. 07:26

Átcsábítani és ígérgetni nem volt rest Csizi Péter és Páva Zsolt, ügyvédjük, Szabó Iván serényen intézte a Ledina-károsultak tömeges átjelentését a Zsolnayból. A Fidesz politikusai ma már mélyen hallgatnak, és most kiderült: Szabó sem képviseli már a Ledinát – utoljára annyit azt javasolta irodája: kérjenek részletfizetést a dolgozók.

Helybenhagyott ítélet és dolgozók

Mint ismert, másodfokon helybenhagyták Zalaegerszegen a Zsolnay-Ledina háború elsőfokú ítéletét, azaz 115 munkavállalónak mintegy 23 millió forintot kell kifizetnie egykori munkaadójuknak.

Az első fokon eljáró zalaegerszegi munkaügyi bíróság azt mondta ki még tavaly áprilisban, hogy a munkavállalók jogellenesen mondtak fel a Zsolnaynál 2016 júniusában. Az akkori ítélet szerint a 115 munkavállalónak "mintegy 25 millió forintnyi költséget kellene a felperes volt munkaadójuknak megfizetni, ugyanis minden volt dolgozójától egyhavi bérének megfelelő összeget követel a Zsolnay, plusz a perköltségek megtérítését."

A másodfokon eljáró testület gyakorlatilag helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélet szerint a felmondások anno jogszerűtlenek voltak, és nem álltak fenn azok az indokok sem, amikkel a munkavállalók az átlépésre lettek presszionálva. A másodfokú ítélet közel 23 millió forint megfizetésére kötelezi a volt munkavállalókat, ha a felperes Zsolnay Porcelánmanufaktúra írásban is megkapja az ítéletet, akkor végrehajtásokat fognak indítani - nyilatkozta korábban lapunknak Bodnár Imre, a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát képviselő ügyvéd.

Ki fizeti a révészt?

A Ledina-csoport új tulajdonosa, a China Rose röviddel a másodfokú ítéletről szóló hírek után bejelentette: helytáll a volt Zsolnay-dolgozókért. Igaz, a helyzet egy hónappal ezután sem volt jobb, Szakács László szocialista politikus arról beszélt: a Ledina nem fizetett, végrehajtás fenyegeti a Ledina-károsultakat.

Közben a politika is mozgásba lendült. Mellár Tamás pécsi parlamenti képviselőjelölt Tóth Bertalant kérte: törvénymódosítással próbáljon segítséget nyújtani a nehéz sorsú dolgozóknak, akik csak a munkahelyüket próbálták volna meg menteni, de kilátástalan helyzetbe kerültek.

Pécs és Baranya szocialista képviselőminden lehetséges fórumoni képviselték az ügyet, de Bánki Erik bizottsága például lesöpörte az ügyet az asztalról. Tóth és Szakács azt kérték: addig is, amíg Csizi Péter, Bánki Erik, Páva Zsolt és Hoppál Péter kártalanítják a dolgozókat, a kormány tegye meg.

A Fidesz hallgat, az ügyvédjük kitolat

A Fidesz, Csizi Péter, Hoppál Péter és Páva Zsolt magára hagyta ezeket az embereket – mondta Szakács László a témában tartott sajtótájékoztatóján. - A Zsolnayt akarták tönkretenni, de csak a volt dolgozókat sikerült.

Szakács arra utalt: a város fideszes urai huszáros ígéretekkel tömegesen csábították át a dolgozókat a Ledinába, amit Szabó Iván ügyvéd vezényelt le – az eredetileg a város alapította cég kalandos utat járt be, de Szabó egészen a kis cégcsoport londoni eladásáig végig ott volt a közelében.

A témában egyik fideszes politikus sem szólalt meg érdemben, amióta kiderült: a Zsolnay pert nyert volt dolgozóival szemben.

A Pécsi STOP úgy tudja: az ügyben eljáró, egyebek mellett a dolgozók átléptetését levezénylő ügyvéd, Szabó Iván irodájának a cserben hagyott ex-Zsolnaysoknak nemrég levelet írt.

Ebben részletesen leírja, hogy mennyit kell fizetniük, hogy miként fordulhatnak részletfizetési kérelemmel a bírósághoz és hogy a Kúriához fordultak.

Valamint megírták azt is: a Ledina átvállalta a fizetési kötelezettséget. Ám ezért a cég ügyvezetőjéhez kell fordulniuk, ugyanis Szabóék a Ledina Kerámia Kft–t és tulajdonosi körét már nem képviselik, ezért ebben a kérdésben az ügyvéd már nem tud segíteni.

[hl]Ezzel a Ledina-károsultak végképp magukra maradtak, sorsuk az új tulajdonos kezében van.[/hl]

A Pécsi STOP úgy tudja: az átcsábított, de már nem a Ledinánál dolgozó munkavállalók szerdán reggel keresik fel a társaság ügyvezetőjét.

Frissítés:

Munkatársunk reggel fél nyolckor a helyszínen tartózkodott. Beszámolója szerint az egykori munkavállalók közül mintegy tízen mentek be volt munkahelyükre. Amint megtudunk valamit az ügyben, frissítjük cikkünket.